Tartus saab harjutada India tantsu

Aime Jõgi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil Triinu Heinsoo, kes asubki Tartus India klassikalist tantsu õpetama.
Pildil Triinu Heinsoo, kes asubki Tartus India klassikalist tantsu õpetama. Foto: OM filmiStuudio

Sellest sügisest asub tantsustuudio Duende andma India tantsu õpetust. Stuudio juht Tiina Pikas ütles, et tema teada on see praegu ainus koht Tartus, kus saab õppida India klassikalist tantsu.

«Bharatanatyam on välja kasvanud Lõuna-India iidsetest templitantsudest, mille ajalugu ulatub enam kui 2000 aasta kaugusele, ning pakub huvi kindlasti kõigile, kes huvituvad India kultuurist,» selgitas Pikas. «Stiil hõlmab endas tähenduseta, nn puhast tantsu nritta't ja tantsulist pantomiimi abhinaya't, mille abil jutustatakse lugusid India mütoloogiast.»

Tantsukeelele on omane fikseeritud ülakeha, väljapoole pööratud ja põlvedest painutatud jalad, mis muu hulgas löövad rütmi, kombinatsioonid tähenduslikest käemärkidest ehk mudra'dest ja väljendusrikas miimika.

Triinu Heinsoo
Triinu Heinsoo Foto: Erakogu

India tantsu asub õpetama Duende tantsija Triinu Heinsoo. Ta ütleb, et bharatanatyam pakub füüsilist koormust, mõnusaid koordinatsiooniharjutusi ning emotsionaalset eneseväljendust. «Ehkki algselt esitasid seda templitantsijannad, on tänapäeval tantsijateks nii naised kui mehed ning stiili harrastatakse üle kogu maailma,» ütles ta. «Kõige olulisem on harmooniline tervik, milles on nii rahu- ja tasakaaluseisund kui ka jõuline, liikuv tegevus ning muidugi emotsioonid, mis edastavad tunnete skaalat, samuti selle pühalik-sakraalset osa, mis puudutab hinge.»

Triinu Heinsoo enda tantsustaaž on kakskümmend aastat ning ta taust hõlmab klassikalist balletti, flamenkot, ajaloolist tantsu, moderntantsu ning loomulikult India klassikalist tantsu bharatanatyam'it.

Duende stuudios on Triinu Heinsoo tantsinud 15 aastat. Ta on osalenud tantsuetendustes ja -projektides ning tantsinud ka flamenkosolisti osa Vanemuise ooperis «Carmen», asendades Kalli Pikast ajal, mil Kalli oli lapsepuhkusel.

Triinu Heinsoo India tantsu õpetajateks on olnud ta ema Maare Heinsoo-Kiiver, kes on tegelenud selle stiiliga 1990. aastate algusest. Samuti Ruth-Maria Roosi-Ott ning Ipshita Rajesh.

Triinu Heinsoo sõnul on India tantsu trenni oodatud kõik huvilised: lapsed alates põhikoolist, noored ja täiskasvanud, naised ja mehed.

«Algkooliealistele ja veel väiksematele jääb see ehk keeruliseks,» märkis ta. «Õigemini oleks vaja eraldi lasterühma, aga selleni jõuame ehk tulevatel aastatel.»

Ta lisas, et eelnev tantsukogemus tuleb küll kasuks, kuid ei ole tingimata vajalik, sest õpingutega liigutakse edasi tasa ja targu ning ikka päris algusest alates.

Küsimuse peale, mis on India tantsus see, mida ka põhjamaalane mõistab ja vajab, vastas Triinu Heinsoo, et bharatanatyam'is on kõike: kaunist ja voolavat tantsuliikumist, jõulisi skulptuurseid poose, emotsionaalset eneseväljendust, korralikku trenni kehale ja midagi ilusat hingele.

«Põhjamaisele inimesele on selles kindlasti ka paras annus eksootikat iidsest ja kaugest, kuid samas nii rikkast ja põnevast kultuurist. Ehk aitab see meie pikka ja pimedasse sügistalve veidi valgust ja soojust tuua,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles