Fotod: akadeemiline pere jättis hüvasti emeriitprofessor Helmut Piirimäega

Kaspar Koort
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tartu ülikooli aulas saadeti täna viimsele teekonnale ülikooli emeriitprofessor, Uppsala ülikooli audoktor, Valgetähe III klassi teenetemärgi ja Tartu Tähe kavaler Helmut Piirimäe.

Helmut Piirimäe sündis 1930. aasta 8. septembril Viljandimaal Uue-Põltsamaa vallas. Ta lõpetas Tartu ülikooli ajaloolasena 1955. aastal ning asus aasta hiljem ülikoolis ametisse õppejõuna. 1977. aastal valiti ta üldajaloo professoriks.

Piirimäe üheks peamiseks uurimisteemaks oli Eesti ajalugu Rootsi võimu all 17. sajandil, sealhulgas Rootsi-aegse Tartu ülikooli ajalugu. Kuid tema teaduslike huvide ring oli väga lai, ulatudes majandusajaloost kultuurilooni. Piirimäe oli Tartu ülikooli õppejõud kuni 2001. aastani, misjärel siirdus emerituuri.

Tartu ülikooli rektor Volli Kalm rõhutas emeriitprofessori ärasaatmisel, et Piirimäe oli ikooniline kuju, Tartu ülikooli patrioot selle sõna parimas mõttes.

«Ta oli sõltumata aegadest kolleegide ja üliõpilaste poolt väga hinnatud,» tõdes Kalm ja lisas, et talle ei meenu ühtki ülikooli jaoks olulist sündmust, kust Helmut Piirimäe oleks puudunud.

Humanitaarteaduste ja kunstide valdkonna dekaan Margit Sutrop tõi omalt poolt välja, et Helmut Piirimäe suutis ühendada maa ja linna, looduse ja kultuuri, humanitaaria ja täppisteadused, rahvusvahelisuse ja rahvuslikkuse, töö ja perekonna.

«Ta oli suur õpetlane, rahvusvahelise haardega rahvuslikult meelestatud teadlane,» ütles Sutrop oma järelhüüdes.

Arhiivinduse professor Aadu Must märkis, et on väga sümboolne, et Helmut Piirimäe saadetakse viimsele teekonnale ülikooli aulast, sest ülikool oli tema elu armastus.

«Helmut Piirimäe pidas esmatähtsaks järjepidevuse austamist ja õpetamist, sest kultuur ongi järjepidevus, järjepidevuse puudumine tähendab aga kultuuritust,» ütles Must.

«Helmut Piirimäe elas rikka elu,» lõpetas Must oma järelhüüde.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles