Tantsutreenerite Kaisa Oja-Mehise ja Martin Parmase teed läksid lahku, Kaisa Oja-Mehine loob Tartusse uue tantsukooli

Aime Jõgi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaisa Oja-Mehine ja Marko Mehine võtavad tantsupoosi Sepa tänava treeningusaalis, mida ehib üüratu tammeparkett.
Kaisa Oja-Mehine ja Marko Mehine võtavad tantsupoosi Sepa tänava treeningusaalis, mida ehib üüratu tammeparkett. Foto: Margus Ansu
  • Uues kohas saavad treenijad suure tantsukompleksi koos 500-ruuduse parketiga.

Kauaaegsed partnerid võistlustantsuspordis ning aastaid ühes tantsukoolis lapsi ja noori koos treeninud Martin Parmas ja Kaisa Oja-Mehine on leidnud, et nende teed partneritena lähevad lahku

Juba selle suve algul plaane pidades leidsid mõlemad, et nende tulevikuvaated on erinevad ning mõistlik on jätkata eraldi.

«See oli meie ühine otsus,» ütles Kaisa Oja-Mehine. «Tantsukool Prestige kasvas sedavõrd suureks ja ruumid jäid väikeseks. Vaja oleks kahte saali. Tunniplaani koostamine osutus väga keeruliseks, sest gruppe oli sedavõrd palju. Ja leidsime, et õige on, et proovime edasi minna eraldi.»

Nii avabki augusti viimasel päeval Tartus Sepa 21 hoones uksed uus tantsukool Respect, mida juhib Kaisa Oja-Mehine koos abikaasa ja treeneri Marko Mehisega, kes samuti lahkus Prestige’ist.

Tartu tantsukool Prestige sündis Revalia Tartu osakonna asemele 2013. aasta sügisel. Martin Parmase sõnul on see kool olnud kahtlemata edulugu, kuna kasvas kiiresti ning üsna pea saavutasid nende sportlased nii Eestis kui maailmas häid kohti. 

Suusad risti tunnet ei ole

«Aga kui eesmärgid tantsu-spordi edendamises on erinevad, siis igaühel on õigus teha oma valik,» kommenteeris Parmas lahkuminekut. «Suusad risti tunnet ei ole olnud ei minul ega loodetavasti ka Kaisal. Pigem on suusad paralleelselt, aga erineval tasandil. See tähendab, et mõni võistlustantsuklubi võib olla orienteeritud suurusele, aga mõni kvaliteedile ja individuaalsele lähenemisele.»

Ta lisas, et tema on püüdnud end uuemate suundumustega alati kursis hoida ja end täiendanud – sealt ka käekirjade erinevus. 

«Samuti ei olnud mul soovi oma tööd välistreeneritele ära anda, mis oli Kaisa ja Marko õpilaste puhul tõusev trend. See trend ei ole tantsuspordile tervikuna halb, aga see pole minu valik,» ütles ta. «Pigem koolitan välispaare Tartus ise.»

Kaisa Oja-Mehine ja Marko Mehine leiavad, et maailm laieneb aina ning selleks et kuhugi jõuda, ei ole õige tegutseda vaid oma põlve otsas ja ainult oma tantsukoolis või -klubis. Nende meelest on õige avatus ja koostöö ning näiteks see, et kui kutsuda välistreenereid, siis neid klubide vahel ka jagada, et mitte rongist maha jääda. 

Ka ei tähenda kooli õpilaste suur arv mahajäämust kvaliteedis, märgib Kaisa Oja-Mehine. Ta toob oma kooli õpilastest esile kahekordsed Eesti meistrid Rasmus Langi ja Martina Heimo, kes olid eelmisel aastal maailma kaheksandad kümnes tantsus. Samuti Kristofer Kivisalu ja Marleen Barkala, kes tulid tänavu kümne tantsu meistriks Eestis.

Uues koolis hakkavad tööle ka Birgit Usin ja Indrek Ehaste, kes on samuti Prestige’i endised treenerid. Ka on Respecti treenerid nüüd Hardi Rikand ja Pihel Hunt, kes toovad tantsukoolist Stiil uude kooli kaasa oma treeningurühmad.

Respect rendib ruume Sepa keskuse ühes tiivas betoonpõranda ja postide vahel, kuhu algul oli planeeritud kaubanduspind. 

Terve tantsukompleks

Juba on maha pandud 500 ruutmeetrit tammeparketti ning eile asuti seinale kinnitama peegleid. Helikindla kardinaga on võimalik avarat ruumi kaheks teha ning töötada samal ajal mõlemas saalis korraga. Koolil on riietus- ja duširuumid, füsioteraapiaruum ning kabinet, kus lapsed saavad vajaduse korral koolitööd teha. Ka leiab sealtsamast kompleksist õmbleja, kes valmistab tantsurõivaid.

«Oleme tahtnud, et lastel ja lapsevanematel oleks siin võimalikult mugav,» rääkis Marko Mehine. Ka märkis ta, et lapsi treenides võtavad nad sporti natuke laiemalt, ei piirdu vaid tantsutundides räägituga.

Sport ja tervis

«Hakkame tegema koostööd spordivigastuste ennetamise ja uuringute keskusega, mis on Tartu ülikoolist võrsunud teadusfirma,» ütles ta. See tähendab, et Respecti sportlased saavad lasta oma tervist jälgida ja kontrollida, ning kui tekivad probleemid – kas ühe kehapoole või selja või puusade või jalgadega –, saab individuaalsete treeninguprogrammidega need asjad korda ajada. 

Martin Parmas, kes on Eesti tantsuspordi liidu asepresident, ütles veel, et liidu viimasel koosolekul võeti Respect liidu kandidaatliikmeks vastu. Ka on tal hea meel, et Tartus on nüüd üks klubi juures ja laste valikuvõimalused laienevad.

«Prestige ei kao samuti kuhugi, sest tantsijaid jätkub. Meie suund on ennekõike seatud tulemusspordile,» märkis ta. Ka korraldab Prestige Tartus maailmakarikaetappi WDSF Tartu Open ja Eesti karikavõistluste etappe ning Martin Parmas on varemgi öelnud, et Tartu võiks vabalt kuulutada Eesti tantsu pealinnaks.

Septembris võtavad mõlemad koolid vastu uusi õpilasi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles