Linnavolinik ajab suure autoga kirevat äri

Jüri Saar
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urbo Vaarmann
Urbo Vaarmann Foto: Margus Ansu / Postimees

Staažikas keskerakondlane Urbo Vaarmann kogus riigikogu valimistel muljet avaldavad 1745 häält, kuid Toom­peale see ei aidanud ja ka Tartus pakub partei tähtsaid ametikohti teistele. Intervjuu andmisse suhtub linnavolinik Vaarmann kõhklevalt.


Ent kokkulepitud ajal, läinud neljapäeval kell 10 veereb Werneri kohviku ette siiski läikivmust kuueliitrise mootoriga Cadillac Escalade numbrimärgiga 777 URB. Numbrimärk on ilmsesti inspireeritud linnavoliniku sünniaastast ja variatsioon sellest on Vaarmanni Skype´i aadress.

Autost astub välja kahvatulilla lipsu ja halli ülikonnaga Vaarmann. Räägib, et päev on kiire, sest kell kolm algab volikogu istung ja sel nädalal on plaanis tööga otsad kokku tõmmata, et uuel nädalal minna reisile.

Vaarmanniga seotud äride loetelu on päris pikk, aga suurte käivetega need silma ei torka. Nõnda on erakonnakaaslasedki visanud õhku küsimuse, kust küll tuli raha silmatorkavaks valimiskampaaniaks. Kuuldustes on püütud väita, et selle päritolu võib olla skandaalne, ja sellega seletatud Vaarmanni tõrjumist kõrgematelt ametikohtadelt, kuigi häältesaak tekitas mehes teatud ootusi.

Räägitakse ka, et ta on võrdlemisi isepäine, ja fakt on see, et valimistulemuste ootamiseks korraldas Vaarmann erapeo.

Sel neljapäeva hommikul on Vaarmannil veel otsustamata, kas minek on Lääne-Euroopasse või Musta mere äärde abikaasa Liudmila sugulaste juurde. Ent ikka autoga, sest lendamist Vaarmann väldib. (Esmaspäeval vastab Vaarmann telefonile siiski Egiptusest – olnud odavad lennupiletid.)

Werneri kohvik, kus Vaarmann tavatseb sageli hommikust süüa, on aga rahvast täis ja nii saab vestluspaigaks kohviku Pierre uus saal.

Veel enne teema juurde asumist uurib Vaarmann, kas selle loo juures oleks võimalik kommentaarium kinni panna: «Eelmine kord läks väga inetuks. Poliitikud on väga halvas seisus, igaüks võib kommen­taariumis mõnitada, halvasti rääkida. Öeldakse Savisaare käsilane, öeldakse päti lõustaga. Halb tunne on, kui mul tuleb laps nuttes koju ja küsib: issi, kas sa tõesti oled niisugune pätt, nagu kirjutatakse?»

Palju õnne hea häältesaagi puhul riigikogu valimistel, oli päris tugev tulemus.

Ei kurda.

Mis teile need hääled tõi?

Ega ma läinud mütsiga lööma. Juba volikogu valimiste tulemus näitas ära võimalused, varem ma polnud kandideerinud. Eks see ole kinni suures tutvusringkonnas.

Teie kampaaniat oli raske märkamata jätta, Urbo Vaarmanni plakateid oli linn valimiste eel täis. Aktiivne kampaania käis internetis.

Eks kõige rohkem oli inimestega suhtlemist. Plakatite koha pealt võib öelda, et kogemust jäi puudu. Kui ma nüüd kampaaniat teeks, siis kindlasti nii palju plakateid ei telliks. Too moment, kui firmasse sai helistatud, öeldi, et võta-võta...

Palju neid siis kokku sai?

Peast ei taha valetada, aga 50 ja 100 vahel. Võinuks vähem olla.

Kui palju kampaania teile maksma läks?

Seda rahas ei saagi päris mõõta, väga palju oli asju, kus inimesed tulid lihtsalt appi. Praegu öelda, kas ta oli väga kallis või odav, on raske. Üle 10 000 euro läks, aga jäi mõistuse piiresse. Iseasi, kas valimisteks nii palju tasub kulutada.

Kes teie kampaania kinni maksis?

Puhtalt oma taskust. Kindlasti olid ka mingisugused asjad, mida toetas erakond – üldmaterjalid, ajalehereklaam, erakonna kodulehel olevad materjalid.

Kas eksin väites, et teie töö oli suunatud eelkõige venekeelsele valijale?

See võis nii võimenduda, kuigi ma töötasin mõlemal suunal. Tõesti on paljud väitnud, et mul on ainult vene valijate hääled, aga täiesti enesekindlalt võin öelda, et ei ole. Hääli tuli igast Tartu piirkonnast.

Miks te riigikogusse ei pääsenud? Paljud räägivad, et senine Tartu volikogu esimees Aadu Must läks riigikogusse selle pärast, et muidu oleks läinud Urbo Vaarmann ja see poleks sobilik.

Ütleme nii, et erakondadel on alati huvi väikene skandaal tekitada ja tekitada erakonnasisest skandaali. Küsimus on puhtalt, kuidas on meeskonnale kasulik. Ma ju ei läinud riigikogu valimistele kui Urbo Vaarmann, vaid kui keskerakondlane Urbo Vaarmann. Kui meeskond leidis, et peab minema Aadu, ja kõige esimesena Aadu ise... Siin oli palju faktoreid ja alguses tõesti ei pidanud Aadu minema, päris palju asju langes kokku.

See otsus tehti ja ma aktsepteerin seda. Riigikogusse minek oleks kindlasti huvitav olnud, ma ei oleks loobunud võimalusest.

Ja kui neid vihjeid tehakse ka erakonna seest?

Ka erakonna sees on konkurents.

Miks olukorras, kus teie saite korraliku häältesaagi, seadis erakond Tartu abilinnapea kandidaadiks mitu korda väiksema häälte hulgaga Silver Kuusiku?

Juhin tähelepanu, et ka kohalikel valimistel oli mul pärast Aadu Musta ja Aivar Rii­salu kolmas tulemus. Aga see on küsimus, mis on meeskonna seisukohast targem. Silver Kuusik oma kogemuste poolest üliõpilastega...

Ma ei oska öelda, kas ma oleksin tahtnud abilinnapeaks, ma ei ole seda kaalunud, sest seda ei ole mulle pakutud. Ma ei välista, et ma polekski seda kohta vastu võtnud, sest see ei ole ala, millega olen tegelenud. Seal on vaja teatud teadmisi. Kindlasti peaksin paljudest asjadest siis loobuma, oma äritegevusest.

Volikogu lehel tutvustate end ettevõtjana, valimistel reklaamisite ennast Haridusportaal OÜ juhatajana. Miks selline valik, kui teie tegevusalade spekter on palju kirevam?

Eks ma tegelen erinevate asjadega, põhiline on ikkagi hari­dus­por­taal. Tegelen kin­nis­varaga ja mööbliäris olen pikalt olnud. Praegu olen eelkõige poliitik. Haridusportaaliga on tegevuspiirkond terve Eesti ja nüüd ka Läti, kus teeme seda portaali lätikeelsena.

Kui palju haridusportaalis raha liigub ja palju sel ka­suta­jaid on?

Seitse aastat oleme teinud Eesti kõige suuremat hariduskonverentsi, kus on 700–1000 osavõtjat. Portaali kohta statistilisi andmeid öelda ei julge.

Te olete pärit...

...Rakverest.

Aga teil on nii ärilised kui muud sidemed Ida-Virumaa ja Vaivara vallaga.

Seitse-kaheksa aastat sai seal elatud, kui ema sinna kolis. Aga mulle pakuti Tartus büroojuhataja kohta mööblifirmas Inest Market 1998. aastal, kui just abiellusin. Vaivara vallas on mul äritegevust, hobitegevust, on väga head sõbrad. Kohalikke inimesi tunnen ja seal käin tihti.

Teie kohta väidetakse, et armastate luksuslikku joont.

Mis asi on tänapäeval luksus? Ei taha selle väitega nõus olla, aga ma ei saa ka öelda, et mul asjad halvasti oleks.

Julgen väita, et üks linnavolinik sõidab veel suurema ja uuema sama marki autoga kui mina. Meil on paljudel volinikel kallimad autod kui minul. Sellisel autol on ka väga selge põhjendus, kuivõrd päris palju käin reisil Lätis ja Venemaal. Ütlen ausalt, iga kuu panna uued veljed alla või vahetada rehve läheks üsna kulukaks.

Kuidas te oma äridega alustasite?

Tööd olen teinud nii kaua, kui oma elus mäletan. Lapsepõlves olin talus, seal ei küsitud, kas tahad tööd teha või ei taha. Kui Eesti Vabariik taastati, olid mul juba vanemad eraäris. Ma olen teinud ka palgatööd. Tähtis ei ole, mida teed, vaid et teed seda hingega. Kui teha, siis teha hästi või üldse mitte, kehtib ka poliitika kohta. Ei ole mõtet poolikult teha.

Ilus vastus.

No ongi reaaluses nii.

Kui teile helistasin, et tahaks rääkida, olite kõhklev ja viitasite, et alati, kui teist kirjutatakse, on see seotud skandaaliga. Oskate ise seletada, miks see nii on, et teist on kirjutatud seoses kõrtsikaklusega (ööklubis Maasikas), parkimisintsidendiga (Tartu Näituste juures) ja Annelinna päevadega, mis osutusid valimiskampaania ürituseks?

Võtame ükskõik millise neist kolmest, kõik on sulest välja imetud. Kõrtsikaklusel oli väljas kiirabi ja politsei ja alustati kriminaalasi, praeguseks ei ole mina politseis käinud ega ükski inimene. Noh, mingil määral võib öelda, et see on selline Keskerakonna vastu suunatud meediasuhtumine.

Ja te ei ole ise sellele kaasa aidanud.

Lihtne küsimus, kui lähed õhtul klubisse ja... ma arvan, et me oleme kõik normaalsed inimesed ja kui vahel napsu võtame, ei tohiks sellest midagi halba olla. Tekib ikka situatsioone. Aga ei toimunud mingit löömist, oli kõige elementaarsem tõukamine, mina seda ei alustanud. Nüüd ei ole mõtet seda jälle üles tõsta. Aga ajalehed kirjutasid, et inimesed olid peaaegu et poolsurnud.

Teie juured ja vene keele oskus?

Mu vanaema ja vanaisa kohtusid Siberis. Vanaema on Eestist, vanaisa Ukrainast. Isa poolt on mõlemad vanavanemad eestlased, aga natuke on minus slaavi verd. Vene keelt õppisin rääkima Ida-Virumaal elades. Keel tuleb praktikaga, igaüks õpib ära, kui on vaja.

Kus te abikaasaga tutvusite?

Ida-Virumaal. Tema vanemad tulid Eestisse Musta mere äärest.

Teie puhul on märgata võrdlemisi suurt militaar- ja tehnikahuvi.

Üks ärisuund on paintball, militaarmatkad ja muu turismiga seonduv, kus plaanin ka tegevust laiendada. Militaarmatkad on tõlgendatav ka hobina. Lahing.ee on aadress, kust lähemalt vaadata.

Aga tehnika – kellele poistest ei meeldiks tehnika. On militaarmasinaid, mul endal on kaks sõidukorras villist. Mootorrattaga olen palju sõitnud, tehnika meeldib.

Teie kinnisvaraäri Ida-Virumaal?

Sellega tegeleb enamasti abikaasa. Sai oksjonitelt päris palju ostetud. Suurest kinnisvarategevusest on raske rääkida, aeg pole see. Siiski ma jään selle juurde, et minu põhitegevus on seotud haridusportaaliga. Ja väga kaua olin mööbliäris, kus alguses olin töötaja, siis tegin oma firma Tooliparadiis. Firma on alles, aga masu on mõjunud, tootmine seisab.

Ja kes teie toolide peal istuvad?

Lihtsam oleks vastata, kes ei istu. EPA ühiselamud, hästi palju koolimajasid ja kontoreid on sisustatud, kaitseväe ühendatud õppeasutused.

Meil oli ka Tartu vangla ruumides tootmine. Sinna sattusime juhuslikult. Seal oli tööjõud ja tootmisbaas. Ja kindlasti ei oleks ma saanud vanglas tootmisega tegelda, kui minu minevikus oleks midagi kriminaalset.

Miks te pead viltu hoiate?

Mõned ütlevad, et paistaks targem välja, aga tegelikult lapsepõlvetrauma. Kukkusin 5-6-aastaselt. Armi sain samal ajal. Oma koer mänguhoos käpaga tõmbas.

Paljud üritavad sellega seostada, et olen Ida-Virumaalt, aga ei ole seost. Ma ei ole vägivalla pooldaja.

Mis sporti te olete teinud?

Klassikalist maadlust ja judot. 1993. aastal lõpetasin, võistlemas käisin, aga suuri saavutusi polnud.

CV
• Sündinud 6. jaanuaril 1977 Rakveres.
• Lõpetanud Rakvere kutsekooli 1996. aastal puidutööstuse erialal, 2006. aastast õpib Tallinna tehnikaülikoolis ärijuhtimist.
• OÜ Haridusportaal juht.
• Tartu linnavolikogu liige 2009. aastast, linnavarakomisjoni esimees, arengu- ja planeerimiskomisjoni liige.
• Tartu linna ettevõtete ASi Tartu Elamuhaldus nõukogu liige, OÜ Tartu Veekeskus nõukogu liige ja SA Tartu Eluasemefondi nõukogu liige.
• Keskerakonnas 2000. aastast.
• Abikaasa Liudmila, poeg Gaabriel-Entoni (10) ja tütar Enni (12).

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles