Raekoja apteek tähistab väärikat sünnipäeva lüües käed Tartu ülikooliga

Kelly Olesk
, Tartu Postimehe suvereporter.
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raekoja platsil asuva Apotheka apteegi proviisor-juhataja Janika Tähnas (vasakul) ja proviisor-asejuhataja Liisa Randmäe ootavad suurt tähtpäeva ja ülikooliga koostöö alustamist.
Raekoja platsil asuva Apotheka apteegi proviisor-juhataja Janika Tähnas (vasakul) ja proviisor-asejuhataja Liisa Randmäe ootavad suurt tähtpäeva ja ülikooliga koostöö alustamist. Foto: Margus Ansu

​Tartu Raekoja apteek, mis tähistab homme väärikat 95 aasta juubelit, tegi Tartu ülikoolile ettepaneku aidata koolitada farmaatsiatudengeid. Homme lüüaksegi ametlikult käed ja apteegi fassaadil avatakse kahe asutuse koostööd tähistav seinaplaat

Tartu ülikooli farmaatsiainstituudi juhataja Ain Raal ütles, et mõte väärika Raekoja apteegiga koostööd alustada oli ülikoolil juba ammu. Tartu ülikool pidas aastaid oma apteeke, kuid majanduslikel põhjustel oli tarvis need sulgeda. 

Poe tänaval asunud viimane ülikooli apteek suleti eelmise aasta septembris, nii tuligi leida koostööpartner, kelle juures saaks korraldada seminare ning tudengitel oleks võimalus farmaatsiat praktiseerida.

Raali sõnul napib Tartus apteeke, kus oleks piisavalt proviisoreid, kes õpetaks tudengeile ravimite valmistamist, juhendaks ja retsenseeriks nende lõputöid. Koostöö Raekoja apteegiga võimaldab seal katsetada ka uusi tehnoloogiaid ja teenuseid. «Ideaalis võiks Raekoja apteegist kujuneda Tartu apteekide lipulaev,» ütles Raal. 

Ühte apteeki ei saa praktikante liiga palju võtta, sest siis võib praktika sisuline pool kannatada, rääkis Sepp.

Tema sõnul ei ole kadunud vajadus ravimeid apteegis kohapeal valmistada, kuid selliste ravimite hinnad on madalad ning nende tegemiseks on tarvis eraldi ruumi. Nii eelistavad mitmed apteegiketid väiksemaid ruume kaubanduskeskustes, kus liigub rohkem kliente, kuid ravimeid seal teha ei saa. Raekoja 

Apothekas on see aga võimalik ja seetõttu ülikool ka just sellega koostööd alustab.

Raali arvates on Eestis liiga palju apteeke ja seetõttu on pidevalt proviisorite puudus. Sel aastal võeti Tartu ülikooli proviisoriõppe esimesele kursusele 36 tudengit, Raali sõnul oleks võimalik alustada 48 tudengiga. Tartus töö leidmine võib tema hinnangul siiski olla hiljem keeruline. Raal ütles, et umbes 60 protsenti proviisori või farmatseudi eriala lõpetanutest töötab apteegis.

Tudeng igas apteegis

Apotheka proviisor Kristiina Sepp rääkis, et koostöö üks suuremaid eesmärke on arendada apteegiteenust ja parandada teenuse kvaliteeti sektoris laiemalt just tänu akadeemilise ja praktilise farmaatsia kompetentside ühisele rakendamisele. Apotheka tahab pakkuda tudengitele võimalust omandada praktilisi oskusi, teha teadustööd ja küsitlusi. 

Sepa sõnul võimaldab Raekoja apteegi ruumide paigutus kõikidel tudengitel osaleda seminaridel. «Korraga mahub õppeklassi 16 tudengit,» ütles ta. 

Proviisoriõppes on kohustuslik kuue kuu pikkune praktika ja pikaajalisele praktikale saab võtta nii palju tudengeid, kui palju on apteegis juhendajaid. 

«Ühte apteeki ei saa praktikante liiga palju võtta, sest siis võib praktika sisuline pool kannatada,» seletas ta.

Apotheka proviisor Kristiina Sepp ütles, et peaaegu igas Tartu Apotheka apteegis töötab mõni tudeng, kes täidab abitöötaja või klienditeenindaja rolli.

95. sünnipäev

Suure sünnipäeva puhul on reedel apteegis kohal nii Tartu linnavalitsuse, Tartu ülikooli kui ka apteegi esindajad, Tartu ülikooli farmaatsiainstituudi juhataja Ain Raal peab loengu «Farmaatsia Tartu linnasüdames».

Raekojas asuv Apotheka ootab aastapäeva puhul kogu linnarahvast uuenenud apteeki. Sünnipäevanädalal saab seal kontrollida tasuta vererõhku, määrata näiteks kolesterooli ja veresuhkrut taset, kontrollida jalgade tervist ja mõõta luutihedust. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles