Ülenurme kool võõrustab sportlikku noortefoorumit

Jaan Olmaru
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eile pärastlõunal võtsid üle maailma Ülenurmele kokku sõitnud noored gümnaasiumi staadionil mõõtu mitmel spordialal. Tartu Postimehe palvel tehti enne võistlustulle astumist ühine pilt.
Eile pärastlõunal võtsid üle maailma Ülenurmele kokku sõitnud noored gümnaasiumi staadionil mõõtu mitmel spordialal. Tartu Postimehe palvel tehti enne võistlustulle astumist ühine pilt. Foto: Margus Ansu

Astusime nüüdisaegsete olümpiamängude algataja Pierre de Coubertini koolide võrgustikku aastal 2003 ning oleme osalenud kaheksal foorumil, rääkis Ülenurme gümnaasiumi direktor Olev Saluveer.

«Igal foorumil antakse teatepulk edasi järgmisele koolile ja seekord on korraldaja Eesti,» selgitas Saluveer. Juba möödunud laupäeval Ülenurmel alanud foorumist võtab seekord osa 23 riiki ehk ligi 150 noort. Osalejaid on näiteks Argentinast, Austraaliast, Brasiiliast, Kreekast, Indiast, Keeniast, Malaisiast, Jaapanist ja Mauritiuselt.

Tähtis pole võit

Coubertini medali saamiseks tuleb noortel osaleda viies valdkonnas, need on vabatahtlik töö, teadmiste test olümpiamängude kohta, kaunite kunstide töötoad, arutelud olümpia väärtuste üle ning spordivõistlused. Viimased on omakorda jagatud viieks alaks ehk krossijooks, ujumine, kaugushüpe, 100 meetri jooks ning pallivise. 

Ülenurmel toimuvast foorumist võtab osa ka Pierre de Coubertini suguvõsa neljanda põlve esindaja Alexandra de Navacelle de Coubertin.

«Kõik võistlevad kõikidel aladel ja osalejatele pole tähtis võit. Coubertini medal on auhind selle eest, et nad on olnud aktiivsed.

Kõlama peab jääma moto «Terves kehas terve vaim», selgitas Saluveer. Ta lisas, et näiteks invaspordi olulisuse rõhutamiseks visati palli istudes.  

Foorumit on Saluveeri sõnul olnud keeruline korraldada, kuid seni on kulgenud kõik hästi. «Meeskond on meil selline, et sellega võib ükskõik mida teha. Meil on abis õpetajad ja vabatahtlikud, kes kõik saavad väga hästi hakkama,» kiitis ta. 

Ilus maa

Ülenurmel peetavast  foorumist võtab osa ka Pierre de Coubertini suguvõsa neljanda põlve esindaja Alexandra de Navacelle de Coubertin, kes kiitis samuti siinset korraldust.

«Ma ei olnud kunagi varem Eestis käinud ja olin väga põnevil. Nüüd võin öelda, et mulle meeldib siin kõik. See on ilus maa. Väga moodne. Palju moodsam, kui ma arvasin,» sõnas de Navacelle de Coubertin.

Tema sõnul väljendab noortefoorum Coubertini tõelist vaimsust. «Tullakse kokku üle maailma ja suheldakse arutelude ja spordi kaudu. See saadab maailmale sõnumi, et me oleme kõik üks,» lausus de Navacelle de Coubertin.

Neljapäeva õhtul kell seitse korraldavad noortefoorumis osalejad Tartu kesklinnas rongkäigu. «Siis saavad nad näidata ennast ka linnarahvale ja tutvustada oma maad raekoja ees,» ütles Saluveer.

Noortefoorumi patroon on Eesti olümpiakomitee asepresident ja kahekordne olümpiamängude pronksmedali võitja Jüri Tamm.

Pierre de Coubertin (1863–1937)

  • Parun Pierre de Coubertin oli Prantsuse pedagoog ja ajaloolane, keda tuntakse eelkõige nüüdisaegsete olümpiamängude algatajana.
  • De Coubertin organiseeris 23. juunil 1894 rahvusvahelise konverentsi Sorbonne’is ja tegi ettepaneku kutsuda ellu olümpiamängud. Samas loodi rahvusvaheline olümpiakomitee ja de Coubertin valiti seda juhtima. Otsustati ka, et esimesed nüüdisaegsed olümpiamängud peetakse Ateenas ja olümpiamänge hakatakse korraldama iga nelja aasta järel. Ateena mängud õnnestusid ja de Coubertin valiti ROKi presidendiks. Pierre de Coubertin astus ROKi presidendi ametist tagasi pärast 1924. aastal Pariisis toimunud mänge ning jätkas aupresidendina oma surmani. De Coubertin tõi olümpiamängudele maratonijooksu, kettaheite ja moodsa viievõistluse.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles