Jõmmu kipper selgitab: mul oli valida pettunud ja pahaste inimeste või seaduserikkumise vahel (6)

Mari-Liis Pintson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lodi Jõmmu kipper Lauri Palumets vestles laupäevase reidi ajal veeteede ameti inspektoriga.
Lodi Jõmmu kipper Lauri Palumets vestles laupäevase reidi ajal veeteede ameti inspektoriga. Foto: Kristjan Teedema

Laupäeval Emajõe festivalil osalejaid sõidutanud lodja Jõmmu kipper Lauri Palumets käis täna veeteede ametis aru andmas, miks ta lubas lodja peale lubatud 36 asemel 95 reisijat. Palumets jagas oma seletuskirja ka Tartu Postimehe lugejatega.

«Õigustada ei ole mul seda rikkumist millegagi, küll aga võin selgitada, kuidas selline olukord tekkis. Laupäeval toimus Tartus Emajõel Jõetrammi-nimeline üritus, mis tähendas, et inimesed, kes on ostnud endale käepaela, võivad sõita päev otsa erinevate laevadega mööda jõge nelja sadama vahel. Käepaelu müüsid kolme laeva meeskonnad ja jõefestivali korraldajad. Kuna puudus keskne kontroll müüdud piletite üle, siis mingiks hetkeks kogunes käepaelu lihtsalt nii palju, et kõik juba raha maksnud inimesed ei mahtunud laevadele ära. Kasuks ei tulnud ka see, et Pegasus läks juba hommikul pikale Luunja ringile, ehk siis trammiliini jäid teenindama ainult kaks laeva Alfa ja Jõmmu, mille intervall oli poolteist tundi. Sel hetkel, kui ülerahvastatus tekkis, oli mul valida pettunud ja pahaste inimeste või siis seaduserikkumise vahel. Tol hetkel valisin kahest halvast võimalusest seaduserikkumise. Veeteede ameti inspektoritele mul etteheiteid ei ole, nemad tegid oma tööd ja käitusid täiesti korrektselt.

Lodjaseltsi ega minu enda sissetulek müüdud piletite arvust ei sõltunud, kuna laev oli tolleks päevaks välja renditud jõefestivali korraldajatele. Sellises formaadis toimus Jõetramm sel aastal esimest korda, tõenäoliselt ei osanud korraldajad kõiki probleeme ette näha ja lõpp-kokkuvõttes seisab lõplik vastutus inimeste arvu üle siiski aluse kipperil. Minu poolt au ja kiitus festivali korraldajatele, sest iseenesest oli Jõetrammi kui ka ülejäänud festivali näol tegemist toreda ettevõtmisega. Järgnevatel aastatel tuleb lihtsalt piletimüügi süsteem ja laevade graafik kriitilise pilguga üle vaadata. Andsin nii festivali korraldajatele kui Lodjaseltsi poolsetele organisaatoritele edasi oma soovitused, kuidas järgmistel aastatel sellist olukorda vältida.»

Kommentaarid (6)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles