Sukeldujad tõid Emajõest välja sajakilose ankru, laevaga veel ei näkanud

Johannes Voltri
, Tartu Postimehe suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

​Emajõel laevatajad pidid laupäeva lõuna ajal avaturu juures hoogu maha võtma ning kaldast võimalikult kaugele hoidma. Kaptenid ja madrused ei pruukinud üldse aru saada, miks neile kaldalt selline käsklus hüüti: vee peal polnud ju ühtegi takistust näha.

Põhjus oli aga selles, et vilgas tegevus käis hoopis jõe alumistes kihtides, seal, kuhu teravamgi meremehesilm ei ulatu. 

«Näe, terve laeva sain! Köis on käes,» hüüatas Maremarki sukeldusklubi sukelduja Kristen Salve, tõusnud pinnale, käes tugev laevaköis. Tõsi, sukeldujatel oli kavas sügavamast veest ka laev kätte saada, kuid see plaan oli eelmisel õhtul aga kahjuks vett vedama läinud. 

Maremarki ja Tartu linna koostöös korraldatud koristamisettevõtmise «Emajõgi puhtaks!» eestvedaja Alo Toomi sõnul lebab kümnemeetrine laevavrakk endiselt kalda lähedal paksu muda all väikese tehnilise valearvestuse tõttu. Kui kõik läheb hästi, tuuakse see veest välja augusti lõpus.

Poekärud ja muu kraam 

Kuigi laevavrakk jäi välja toomata, ei jäänud Emajõe koristajad tühjade pihkudega. Sukeldujad said saagiks viis Rimi ja ühe Maxima poekäru, jalgratta, palju rehve ja pudeleid ning hulga roostetanud kraami.

Kõige kopsakam saak oli üle saja kilo kaaluv arvatava liivapraami ankur, mida mehed oma tund aega veest välja sikutasid. 

Maremarki entusiastlikud sukeldujad pole algajad. Eestvedaja Alo Toom märkis, et varem on nad seitse aastat näiteks Raadi järve puhastanud. «Puskariaparaadist 150-kilogrammise lennukipommini, kõik oleme välja toonud,» iseloomustas ta varasemaid saake. Eelmisel kahel aastal käisid Maremarki sukeldujad ka Anne kanalit kasimas. «Ma olen Anne kanalist hulga nugasid välja toonud,» hõikas sukelduja Küllike Saviauk veest. 

Nüüd on järjekord jõudnud Emajõeni, mille äärt igal aastal puhastama tahetakse hakata.

Emajõe puhastamine oli nädalavahetusel vaid üks paljudest XII Emajõe festivali üritustest. 

Uhke jõeparaad

Näiteks võtsid festivalil mõõtu nii sõudjad, aerulaudurid, ujujad, vetelpäästekoerad, liivaskulptorid kui ka rammumehed, põletati tõrva ja meisterdati lodjamudeleid. 

Jõepõhi puhastatud, läksid ka sukeldujad õhtul peetud jõeparaadile, kus Emajõe laevnikud ja paadiomanikud oma aluseid näitasid. 

Jõeparaadist võttis osa  mitukümmend alust. Ilm neid ei hellitanud, paraadi saatsid piksenooled, müristamine ning vihm. Sellegipoolest olid sõitjad heas tujus: lehvitati, tantsiti, tembutati ja pursati laevamootoritega vett nii, et järel sõitnud kaptenid veelgi rohkem läbi vettisid. 

Sukeldujad võisid koju sõita ratta seljas või poekärus.
Sukeldujad võisid koju sõita ratta seljas või poekärus. Foto: Kristjan Teedema
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles