Tsaariaegsest häärberist kiirgab kultuurilugu

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaimuhaigla kõrval asuv häärber Raja 31a on valminud aastal 1912 arhitekt Valter Thomé projekti järgi.
Vaimuhaigla kõrval asuv häärber Raja 31a on valminud aastal 1912 arhitekt Valter Thomé projekti järgi. Foto: SCANPIX

Kahekümnenda sajandi arhitektuuri hulka ei kuulu ainult nõukogudeaegsed ehitised. Kaitse alla on tarvis võtta ka tsaariaegseid maju.


Üks selliseid on Egle Tamme ja Tõnis Kimmeli välitööde aruandes «Tartu linna kaitsmata ehituspärand 1870–1991» Raja 31a asuv sajandialguse häärber, mis praegu seisab tühjana. Tamm ja Kimmel on teinud ettepaneku võtta see kaitse alla riikliku kultuuri- või ajaloomälestisena või üksikobjektina miljööväärtusega hoonestusala koosseisus.

Kirjanik Jaan Kaplinski on kirjutanud oma kodukirjas (http://jaan.kaplinski.com), et tema ema Nora isa Jaan Raudsepp õppis Tartu Õpetajate Seminaris ja töötas natuke aega Rõngus õpetajana, pidi siis ateistlike vaadete pärast õpetajaametist loobuma ja hakkas tegelema äriga.

«Ta alustas raamatukauplusega Valgas, istus revolutsioonilise tegevuse pärast 1906 Pihkvas vangis, jätkas aga edukat äritegevust kuni 1940. aastani, sellest suurema osa aega Tartus,» kirjutab Kaplinski.

Jaan Raudsepa pere elas algul Tiigi tänavas. Siis aga ostis Jaan Kaplinski vanaisa Tartu külje all asuva maja, mille oli aastal 1912 soome arhitekti Valter Thomé projekti järgi lasknud ehitada Aino Kallas, kes seal, alguses Kallaste, siis Lastela nime kandvas majas kuni 1918. aastani ka elas.

«Seal majas möödusid Jaan Kaplinski esimesed eluaastad ja sealt on pärit tema elu esimesed suvised mälestused,» on märgitud kodukirjas. «Pere pidi Saksa sõjaväe nõudmisel majast lahkuma 1943. aasta lõpus.»

Tamme ja Kimmeli andmetel olid eesti-soome kirjanik Aino  Kallas ja tema abikaasa, rahvaluuleteadlasest diplomaat Oskar Kallas ning põllumajandusteadlane Aleksander Eisenschmidt aastal 1911 ostnud tulevase maja ehitamiseks suure talu, mille nad jagasid kaheks taluks.

«Maja tagastati Jaan Kaplinskile. Praegu kuulub see Nordecon Ehitusele. Kinnistule koostati 2005 detailplaneering uute elamute ehitamiseks,» märgivad Tamm ja Kimmel.

Uusklassitsistlikus stiilis häärberi tagaküljele viib Raja tänavast allee. Maja esikülg on aia poole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles