Elva Maksimarketil kriips peal, linnajuhtidel tuleb ilmselt amet maha panna

Vilja Kohler
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elva Tarbijate Ühistu soovis kesklinna rajada sellise suure kaubanduskeskuse, kuid loobus kavast, sest ei pidanud kohaliku volikogu soove majanduslikult mõistlikuks.
Elva Tarbijate Ühistu soovis kesklinna rajada sellise suure kaubanduskeskuse, kuid loobus kavast, sest ei pidanud kohaliku volikogu soove majanduslikult mõistlikuks. Foto: Elva linnavalitsus

Valimised lähenevad ja Männilinnast tuleb üks uudis teise järel: kohalik tarbijate ühistu teatas, et loobub kesklinna suure poe rajamisest ning Elva linnavolikogu enamus esitas linnapeale ja volikogu esimehele umbusaldusavalduse, uued linnajuhidki on valmis ametisse astuma.

Elva Tarbijate Ühistu otsus tähendab, et uut suurt Maksimarketit kesklinna ei tule ning alles jäävad nii vaidlusi tekitanud turuplats kui ka kõik puud.

«Tegime poolteist aastat tööd, olime valmis kompromissideks, aga Maksimarket jääb siiski ära,» kinnitas Elva Tarbijate Ühistu (ETÜ) juht Hando Ivask. «Eelmisel nädalal selgus, et meie pakkumine rajada parkla turuplatsi asemele ei rahulda volikogu maa- ja keskkonnakomisjoni. Komisjoni maa-aluse parkla või teise korruse parkla rajamisega ettepanekuga ei saa aga meie arvestada, see ei ole majanduslikult mõttekas.»

Suure asemel väike

Elva südalinnas asuvate Kesk tänav 1 ja Turuplatsi tänav 3 kruntide detailplaneeringu koostamist alustati linnavolikogu otsusega 25. aprillil 2016.

Planeeringu eesmärk oli Kesk 1 krundil asuva kaubandushoone ehk ETÜ Konsumi laiendamine, liikluskorralduse ja parkimise lahendamine, tehnovõrkude ja -rajatiste asukohtade ning haljastuse põhimõtete määramine Kesk 1 ja Turuplatsi 3 kruntidel.

Kava järgi oleks praegust kauplusehoonet laiendatud Kesk 1 krundil, uus parkla oleks rajatud Turuplatsi 3 krundil asuva turu ja väikse pargi asemele. ETÜ lubas Elva rahvale ehitada samasse ka uue väikse kauplemiskoha.

Volikogu võttis planeeringu tänavu 27. märtsil vastu ja saatis avalikule väljapanekule. Nüüd lõpetas Elva linnavalitsus ETÜ avalduse põhjal 14. augustil detailplaneeringu menetluse enne planeeringu kehtestamist.

Elva Maksimarketi rajamiseks oleks kulunud ligi 5 miljonit eurot. «Kahju küll, et meile «ei» ütlemine nii kaua aega võttis,» märkis Hando Ivask. «See arendus on nüüd päevakorrast maas. Aga toimetame edasi, septembris avame Nõos uue Konsumi. Ootame valimised ära, ilmselt tuleb ka Elvas meil arendus, aga mitte nii suur, nagu kavandasime. Lihtsalt laiendame siin Konsumi, sest praegu on kitsas nii ostjatel kui müüjatel.»

Umbusaldusavaldus

Vähem kui kaks kuud enne uusi kohalike volikogude valimisi on hakanud uued tuuled puhuma ka Elva poliitilises elus. Eile peetud volikogu erakorralise istungi alguses esitasid üheksa volikogu liiget umbusaldusavalduse volikogu esimees Meelis Karrole ja linnapea Eva Kamsile.

Umbusalduse aluseks oli, et Kesk 1 ja Turuplatsi 3 kinnistute detailplaneeringu menetlemisel ei arvestatud komisjonide ja avaliku arvamusega. Umbusaldajad ei ole rahul ka Kaitseliidu maja remondiks raha eraldamise ning linna lasteasutuste toitlustamise muutmise korra ja selle väljatöötamise protseduuridega.

20. augustini puhkusel olev Eva Kams teatas elektronkirjas, et umbusaldamise avalduses esitatud põhjused on naeruväärsed, tema hinnangul on selle sammu põhjuseks eelseisvad valimised.

«Erakonnad soovivad hävitada valimisliite, Keskerakond ja Reformierakond soovivad iga hinna eest pildile saada,» selgitas ta. «Kõik umbusaldusavalduses olevad põhjused on otsused, mille on volikogus heaks kiitnud ka umbusaldajad. Maksimarketi detailplaneeringu menetlemine lõpetati, on arusaamatu, miks seda põhjuseks tuua.»

«Põhjuseid umbusaldamiseks pole raske leida, piisab sellest, kui sulle ei meeldi näiteks piima juua,» tõdes Elva linnavolikogu esimees Meelis Karro. «Maksimarketi ning sellega seotud detailplaneeringu teema on nüüd ju päevakorrast maas. Kaitseliidu maja, mis on seest väga viletsas seisus, nagu Patarei vangla, kuulub linnale. Seal ruume rentiv Kaitseliit tegi linnale ettepaneku ruumide seisukorra parandamiseks, leidsime, et see on õige. Paar umbusaldajat on ka ise Kaitseliidu liikmed.»

Linnajuhtide umbusaldamise taga on Meelis Karro arvates oktoobris tulevad kohalike omavalitsuste valimised. «Enamik Elva inimesi oli Maksimarketi rajamise poolt, muidugi oli ka neid, kes seda ei soovinud,» rääkis ta. «Opositsioon võimendas vastuseisu, inimesed keerati üles ja seda kasutati võimuvõitluses ära. Umbusaldamise taga pole muud kui võimuiha ja haldusreformiga kaasas käivate omavalitsusjuhtide kompensatsioonide saamise soov.»

Riik maksab sügisel kaduvate omavalitsuste juhtidele kompensatsiooni, vähem kui aasta töötanud vallavanemad, linnapead ja volikogu juhid saavad hüvitiseks kuue kuu palga.

Uued linnajuhid

Meelis Karro lisas, et Elvas soovivad enne valimisi pildile saada seni opositsioonis olnud Keskerakond ja Reformierakond. «Nüüd vanad vihavaenlased lähevad ilusti koos edasi,» märkis ta.

Eile valis Elva volikogu oma aseesimeheks Keskerakonda kuuluva Peeter Laasiku.

Tartu Postimehe andmetel soovivad umbusaldajad Elva järgmiseks volikogu esimeheks kunagist linnapead Toomas Järveoja (Reformierakond) ja linnapeaks hiljuti Konguta vallavolikogu esimeheks valitud Aivar Õuna, kes olevat Elva linnapeaks saamisel lubanud astuda Keskerakonda.

«Praegu ei saa ma kinnitada, et minust saab Elva linnapea, see sõltub volikogust,» ütles Aivar Õun. «Põhimõtteliselt olen sellega ikka nõus.» Küsimusele, kas ta jätkab ka Konguta volikogu esimehena, vastas Aivar Õun: «Konguta volikogu esimees ma olen, see on kindel asi.» Pärast seda lõpetas ta kiirelt ja viisakalt kõne.

Toomas Järveoja ütles, et tema on oma «jah»-sõna volikogu esimeheks hakkamiseks andnud.

Elva 17-liikmeline volikogu hakkab praeguste linnajuhtide umbusaldamist arutama järgmisel erakorralisel istungil 23. augustil kell 18 linnavalitsuse saalis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles