Eesti õpilased tulid Euroopa loodusteaduste olümpiaadil teiseks

Risto Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Läinud nädalal toimunud Euroopa Liidu loodusteaduste olümpiaadilt Tšehhis naasid Tartu Ülikooli teaduskoolis ettevalmistuse saanud õpilased ühe võistkondliku kulla ja hõbedaga. Kokku osales võistlusel õpilasi 20 Euroopa Liidu riigist.


Seitsmendat korda peetud võistkondlik võistlus hõlmas eksperimente bioloogia, keemia ja füüsika valdkonnast, vahendas Tartu Ülikooli pressiesindaja. Kokku osalesid kahekümne Euroopa Liidu liikmesriigi võistkonnad, igast riigist kaks kolmeliikmelist võistkonda.

Absoluutse võidu - kuldmedalid ja rändkarika, sai Ungari esimene võistkond. Vaid kolm punkti madalama tulemusega oli Eesti esimene võistkond teisel kohal ning pälvisid samuti kuldmedalid.

Võistkonda kuulusid Jaan Toots ja Taivo Pungas Tallinna Reaalkoolist ning Kaur Aare Saar Tallinna Inglise kolledžist. Ka teine Eesti võistkond, kuhu kulusid Sandra Schumann ja Uku-Kaspar Uustalu Tallinna reaalkoolist ning Mette Purde Tallinna Prantsuse lütseumist, esines südilt, saades üldarvestuses 9. koha ning hõbemedalid.

Eksperimentaalsed võistlused viidi läbi kahes voorus. Esimesel võistluspäeval tuli õpilastel tunda pärmiseente elutegevust, töötada mikroskoobiga, määrata jodomeetriliselt jääksuhkrute sisaldust õlles ning õlle tiheduse kaudu iseloomustada erinevaid õllesorte.

Teise vooru katsed olid pühendatud kontaktläätsede optika, läätsematerjalide saasteprobleemide ning silma ehitusega seotud optiliste nähtuste uurimisele.

Eesti võistkonnaga olid mentoritena kaasas Marit Puusepp, Siiri Velling, Jaanus Uibu ja Karin Hellat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles