Söö sisse või määri pähe – küüslauk kõlbab kõigeks

Eili Arula
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Küüslaugufestivali meeskond eesotsas Aimar Pihlakuga (keskel) paigaldasid eile Kuremaal piirdeväravaid.
Küüslaugufestivali meeskond eesotsas Aimar Pihlakuga (keskel) paigaldasid eile Kuremaal piirdeväravaid. Foto: Eili Arula

Homme algab juba kümnes küüslaugufestival, mis esimest korda peetakse Jõgeva lähistel Kuremaa külas. Festival nägi ilmavalgust 2008. aastal külmalinnas Jõgeval. Kaks aastat tagasi otsustasid korraldajad vahetada asukohta ning 2015. ja 2016. aastal oli küüslaugufestival hoopis Ülenurmes.

Festivali senine peakorraldaja Aimar Pihlak tunnistas, et on suurürituse korraldamisest veidi väsinud, ning otsustas teatepulga üle anda Jõgevamaa põllumeeste liidu juhile Raul Soodlale. Uue peakorraldaja mõte oli tuua kümnes küüslaugufestival taas Jõgevamaale.

Juurte juurde tagasi

«Me otsustasime koos Jõgevamaa põllumeestega, et küüslaugufestival peaks ikka olema linnast väljas. See on just peamine põhjus, miks me ei tee festivali taas selle sünnilinnas Jõgeval,» selgitas peakorraldaja Raul Soodla. 

Mis puutub festivali korraldamisse Ülenurmes, siis Soodla sõnutsi ei kolinud festival sealt ära tüli või erimeelsuste tõttu. «Ka Ülenurme meenutab praegu rohkem nagu linna, tahtsime festivali teha ikka päris maal,» lisas ta.

Sel suurüritusel on igal aastal üle saja kaupleja ning tuhandeid külastajaid. Raul Soodla arvates on festivali fenomeniks selle teemavili ehk küüslauk ise. «Küüslaugus on tohutu vägi ning ta on Eesti külmas kliimas talve üle elamiseks isegi hädavajalik,» märkis peakorraldaja. Ta soovitab külmal ajal terve püsimiseks vähemalt ühe küüslauguküüne päevas süüa.

Saak valmib hiljem

Homsed laadakauba pakkujad on osavalt kasutanud küüslauku mitmetes toitudes. Maitsta saab näiteks küüslaugukohvi ja -õlut, küüslauk on peidetud singi ja juustu sisse. Julgemad võivad proovida küüslaugušokolaadi ja -jäätist.

«Tänavu saavad külastajad elustiili teemaplatsil järele proovida küüslauku sisaldavat juuksehooldusvahendite sarja,» märkis Soodla.

Loomulikult on kohal küüslaugukasvatajad üle Eesti. Paraku on tänavune kehv suvi venitanud ka küüslaukude valmimise aega. «Mõned kasvatajad on teatanud, et ei saa festivalile tulla, sest küüslauk pole veel valmis,» tõdes peakorraldaja.

Senine festivali müügirekord on olnud 15 tonni küüslauku. «Ilmselt on sel aastal kehvema saagi tõttu läbimüük ka veidi väiksem, kuid ma arvan, et kümme tonni küüslauku läheb ikka kaubaks,» lisas Soodla.

Festivaliala laiub Kuremaa järvel, sealsel rannaalal ning seminare korraldatakse Kuremaa lossis. Festivalikülastajaid sõidutab ringi rong ning lastele teevad rõõmu Ranna rantšo loomad.

Päeva juhib Mr. Küüslauk, mis kõlab, nagu oleks tegemist mingi multifilmi superkangelasega. 

«Eks ta meie festivali jaoks olegi nagu superkangelane,» märkis Soodla, kelle hinnangul on kümme aastat järjepidevalt sellist spetsiifilist teemafestivali korraldada saavutus, mitte paratamatus. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles