Ülikooli spordihoonet ootab keeruline aeg

Jaan Olmaru
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uus pallimängude areen ehitatakse spordihoone Liiva tänava poolsele tühjale laoplatsile ning mahutab sõltuvalt üritusest 2000–3000 inimest.
Uus pallimängude areen ehitatakse spordihoone Liiva tänava poolsele tühjale laoplatsile ning mahutab sõltuvalt üritusest 2000–3000 inimest. Foto: Margus Ansu

Tartu ülikooli kinnisvaraosakonna juhataja Heiki Pageli sõnul saabus spordihoone ümberehituse riigihanke tähtajaks ehk selle nädala teisipäevaks kuus pakkumust, kuid hankevõitja nime polnud ta eile veel nõus avalikult välja hõikama.

«Praegu käib dokumentide läbivaatamine. Tuleb kontrollida, kas kõik kvalifitseeruvad ja vastavad tingimustele. See võtab natuke aega ning sõltub ka sellest, kas ja kui palju me peame lisaküsimusi küsima,» selgitas Pagel. Ta oletas, et nädala pärast võiks olla võitja avalik.   

Pärast seda tuleb oodata veel 14 päeva, kuni otsust on võimalik vaidlustada, ning alles seejärel saab ülikool sõlmida ehitusfirmaga lepingu. Pageli sõnul võiks spordihoone juures minna ehituseks siiski juba septembris. «Ma arvan, et see võiks juhtuda vähem kui kuu aja jooksul. Lepingu sõlmimise hetkest võiks ehitaja olla paari nädala jooksul valmis alustama,» pakkus ta.

Kahes etapis

Ehitustööd on plaanitud teha kahes järgus ja nii, et hoonet oleks võimalik ehitustööde ajal kasutada. Esimeses etapis ehitatakse Liiva tänava poole uus mitmeotstarbeline saal suuremate õppe-, teadus-, spordi- ja kultuuriürituste korraldamiseks. Iga päev on saal kasutuses pallimängude väljakutena, kuhu mahub umbes 2000 pealtvaatajat. Saal peaks valmima 2018. aasta märtsi lõpuks.

Teises järgus ehitatakse ümber praegused kolm pallisaali ja olmeplokk. Emajõe-poolsele küljele tuleb uus kolmekorruseline sporditeaduste ja füsioteraapia instituudi hoone, et saaks koondada kogu sellealase õppe- ja teadustöö linna eri paigust Ujula tänavale. Tuleb ka uus sissepääs ja vestibüül esindusliku trepi ning invanõuetele vastava liftiga. Teise järgu tööd valmivad järgmise aasta lõpuks.

Arhitektuuribüroo Siim & Põllumaa koostatud eskiisvaatelt on näha nii uus kolmekorruseline auditooriumide ja laboritega õppe- ja teadushoonete kompleks kui ka olemasoleva ellinguhoone taha jääv uus pallimängude hall.
Arhitektuuribüroo Siim & Põllumaa koostatud eskiisvaatelt on näha nii uus kolmekorruseline auditooriumide ja laboritega õppe- ja teadushoonete kompleks kui ka olemasoleva ellinguhoone taha jääv uus pallimängude hall. Foto: eskiis

Kuigi ehitustööd plaanitakse teha nii, et need segaksid võistlusi ja sportimist võimalikult vähe, peab spordiklubi arvestama järgmise pooleteise aasta jooksul mitmete ümberkorraldustega.

«Ei saa öelda, et see ei mõjuta, aga ehitusetapid on niimoodi kavandatud, et magusal ajal oleks võimalikult vähem valus,» sõnas TÜ sporditeaduste ja füsioteraapia instituudi juhataja ja TÜ spordiklubi korvpallidivisjoni juht Priit Kaasik.   

Kaasiku sõnul tuleb vähemalt paariks kuuks kolida korvpalliväljak kergejõustikuhalli, sest uue pallisaali ehitus nõuab praeguse korvpalliväljaku otsaseina osalist mahalammutamist. «Peame vahepeal korra ära kolima, aga siis saame jälle tagasi tulla,» nentis Kaasik. Ta pakkus, et tõenäoliselt puudutab see oktoobri lõppu ja novembrit.

TÜ spordiklubi juhatuse liige Harry Lemberg lisas, et ehitustööd puudutavad ka Bigbank Tartu võrkpallimeeskonna mänge.

Ei sega märkimisväärselt

«Eks praktika on tõe kriteerium ja kõige paremini saame ehituse mõjudest rääkida siis, kui kõik lepingud on sõlmitud ja töögraafikud paigas, aga ka võrkpallurid liiguvad mingil ajal kergejõustikusaali,» selgitas Lemberg.

Samas kinnitasid nii Kaasik kui Lemberg, et pallimänguplatsi ülespanek kergejõustikumaneeži ei hakka märkimisväärselt segama kergejõustiklaste treeninguid. «See ei tohiks segada jooksmist ja hüppealasid, sest kindlasti ei pane me sinna 2500 kohaga tribüüni. Kindlasti on see poolteist aastat pingeline, aga me peame arvestama, et kõik on ühe ilusa asja nimel.» 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles