Andrus Punt: Tartu vajab pehme mulli asemel tugevat sisu

Andrus Punt
, Reformierakonna noortekogu juhatuse liige, üliõpilane
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrus Punt
Andrus Punt Foto: Erakogu

Tahan vastu vaielda Karl Pütsepa arvamusloos («Noored, poliitika ... ja Tartu», TPM 9.8) esitatud seisukohale, et linn peaks looma oma keeltekooli, sest turutõrge puudub, ja ettepanekule, et noortevolikogu esindajatele tuleks linnavolikogu komisjonides anda hääleõiguslik koht, sest noortele on ju antud valimisõigus, see tähendab võimalus enda kandidaat volikokku valida.

Kohalikel valimistel saavad sügisel valida juba 16-aastased noored. Teisisõnu tähendab see, et noortele on antud lisavõimalus kujundada tulevikku. Roheline tuli mõjutada kõike seda, mis iga päev nende ümber toimub: alustades koolimajadest ning lõpetades ühistranspordiga. 

Kui keegi ütleb, et teda ei huvita poliitika, siis järelikult ei huvita teda ka tema enda elu, selle kvaliteet ja võimalused. Just kaugeks ja räpaseks ristitud poliitikas otsustatakse tegelikult kõik. Et praegu on hästi, on seda lihtsalt raske meeles hoida.

Tartlaste leek põleb eredalt ja noortel ei ole järsku tärkamas soov tuleviku üle kaasa rääkida, see soov on nendes alati olnud. 

Tartus on hea elada ja linnaelanikud tunnevad seda. Tehtud head tuleb hoida ning uute ideedega edasi liikuda. Linna keeltekooli asemel vajame turvalisi kooliümbruste liikluslahendusi. Tartu vajab pehme mulli asemel tugevat sisu.

Olen oma paljude tegevuste kõrval ka Tartu noortevolikogu liige 2012. aastast. Selle aja jooksul ei ole kunagi juhtunud, et linnaisad noori jutule ei võtaks ja ideid tegudele ei pööraks. 

Olen mitu korda esindanud noortevolikogu linna hariduskomisjonis ja komisjoni liikmed saavad kinnitada, et julgen kaasnoorte eest seista. Tean, et noorte arvamusega arvestatakse ja noori oodatakse.

Probleemiks on vähene suhtlemine ja seda ei paranda uued reeglid ega volikogu komisjonides hääleõiguslike kohtade andmine noortevolikogu esindajatele. Seda viga saavad parandada inimesed omavahel suheldes. 

Tartu sotsidel on olnud võimalus enda hääleõiguslik koht noortevolikogu esindajale anda, aga seda pole seni tehtud. Tuleb mõista, et pelgalt koht laua taga ei muuda veel midagi, palju tähtsam on sisu.

Mina pean tähtsaks, et linn teeks järgneva tosina aastaga korda kõik koolimajad. Praegune seis on nutune. Raatuse saab uue kuue juba õige varsti. Järgmise nelja aasta jooksul peavad korda saama veel Variku kool ja Annelinna gümnaasium.

Uued koolimajad tuleb kujundada ja sisustada nii, et neis saaks kasutada moodsaid õppemeetodeid ja liikumisvõimalusi jätkuks kõigile. Kõik Tartu koolid tuleb katta kiire wifiühendusega.

Tartu konkurentsieelis on siinsetes ülikoolides tehtav teadustöö. Linn peab aktiivselt kaasa lööma, et teadussaavutused peegelduksid ka ettevõtlusmaatikul ning toodaksid väärtust kogu linnale. 

Tuleb algatada linna-ülikoolide-investorite koostöös toetusfond, et hoogustada teaduspõhiste hargfirmade tekkimist. 

Erinevalt tallinlastest ei pea tartlased oma linnavalitsust häbenema. Seda tänu avatud ja kaasavale linnajuhtimisele. Puhkama ei tohi jääda, vaid tuleb leida võimalusi lihtsuse, läbipaistvuse, jälgitavuse ja efektiivsuse suurendamiseks linnavalitsuses ning arendada paberivaba asjaajamist.

Nii nooremad kui ka vanemad on leidud võimaluse enda teemasid avalikkusele tutvustada ja linna paremaks muuta kaasava eelarve abil. Seetõttu tuleb kaasava eelarve mahtu kaks korda suurendada. 

Mul on olnud õnne sündida ja kasvada aadete ja ideede linnas. Tartlased on varem teinud tarku valikuid ja need valikud on meile andnud tänase Tartu. Hoiame seda head ja teeme tarku valikuid ka edaspidi!  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles