Vaimupuuetega noortele paistab Maarja Päikesekodus lootusekiir

Vilja Kohler
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haaslava valda Kitsekülla kavandatava Maarja Päikesekodu tegeluskeskus tuleb sissepääsutee algusse (eskiisil all paremal). Kaheksa peremaja asuvad ringtee ümbruses.
Haaslava valda Kitsekülla kavandatava Maarja Päikesekodu tegeluskeskus tuleb sissepääsutee algusse (eskiisil all paremal). Kaheksa peremaja asuvad ringtee ümbruses. Foto: Ökodisko OÜ eskiisjoonis

​Tartu lähistele kavandatav intellektipuudega noorte Maarja Päikesekodu, mille heaks Eesti inimesed 2012. aasta jõulude ajal «Jõulutunnelis» üle 200 000 euro annetasid, pole seni ehitamiseni jõudnud. 

Nüüd on asi lõpuks sealmaal, et Haaslava vald kuulutas välja riigihanke Maarja Päikesekodu esimese hoone, tegeluskeskuse projekteerija leidmiseks. 

Tingimused muutusid

«Oleme kännu tagant välja pääsenud,» ütles 2008. aastal Tartu Maarja kooli lapsevanemate ja õpetajate rajatud sihtasutuse Maarja Päikesekodu juhatuse esimees Tõnu Rästas. «Riik muutis toetuse saamise tingimusi ning nüüd on meil võimalik esitada tegeluskeskuse ehitamiseks Euroopa regionaalarengu fondi teise vooru taotlus toetuse saamiseks.»

Kahekorruselises tegeluskeskuses võtavad ruumid enda alla kuni 1200 ruutmeetrit. Projekteerijal tuleb keskusse paigutada seitse tegelus-, viis teraapia- ja kaks rahunemisruumi ning saal, bassein, saun, riietus- ja duširuumid, WCd, söögituba, köök, garderoob, töötajate ruumid ja tarvilikud abiruumid. 

Intervallhoiuks ehk mõneks päevaks või pikemaks ajakski peredele puhkuse andmiseks on keskusse kavandatud viis tuba, kööginurgaga elutuba, paar duširuumi ja WCd ning vajalikud abiruumid. 

«Puuetega inimestele ongi kõige rohkem vaja tegeluskeskust,» toonitas Tõnu Rästas. «Pered ei taha neid enda juurest minema saata, kuid pereliikmetel on tarvis päeval tööl käia. Tegeluskeskuses võivad puuetega inimesed päeval tegutseda, pereliikmed saavad sel ajal rahulikult tööl olla.» 

Tegeluskeskuse projekteerija hanke korraldab Haaslava vald, kuid projekti eest maksab Päikesekodu.

Omaosalus annetustest

Kui keskuse projekt saab sel aastal valmis, siis loodetavasti järgmisel aastal algab hoone ehitus.

«Jõulutunneli» annetustest sihtasutuse arvele laekunud ligi 190 000 eurost on osa raha eest valmis saadud detailplaneering, tehtud maaparandustööd ning olemas on elekter. Koos Haaslava vallaga on sihtasutus alustanud kinnistule vee- ja kanalisatsioonitorustike rajamist. 

Ka tegeluskeskuse ehitamiseks vajaliku omaosaluse tasub sihtasutus annetustest. 

Maarja Päikesekodusse on 50 intellektipuudega noorele kavandatud kaheksast elumajast ja vajalikest kõrvalhoonetest koosnev keskus, mille teenuseid saaksid kasutada ka ümberkaudsete valdade erivajadustega inimesed. 

Kompleksi rajamiseks kulub kuni 20 miljonit eurot, sihtasutus soovib selleks tööks toetust saada Euroopa Liidu tõukefondidest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles