Välismaale siirduvad noored: tuleme tagasi

Liisa-Lotta Veiken
, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Stipendiumi pälvinud Mari Ronimois (vasakult), Aleksandra Isabel Pillmann ja Mark Joel Tamm, teisi Tartust pärit stipendiaate ei olnud pidulikul üritusel Tallinnas kohal.
Stipendiumi pälvinud Mari Ronimois (vasakult), Aleksandra Isabel Pillmann ja Mark Joel Tamm, teisi Tartust pärit stipendiaate ei olnud pidulikul üritusel Tallinnas kohal. Foto: Aron Urb

Kolmapäeval jagas haridus- ja teadusministeerium koostöös mitmete Eesti ettevõtjatega juba 13. aastat välja noore õpetlase stipendiumi, millega toetatakse 20 andeka noore õpinguid välismaa tippülikoolides. Stipendiaatide hulgas oli ka viis Tartu noort, kellest kolm on lõpetanud Hugo Treffneri gümnaasiumi, üks Miina Härma gümnaasiumi ning üks on Kivilinna gümnaasiumi vilistlane. 

Uued proovilepanekud

Treffneri kooli lõpetanud Aleksandra Isabel Pillmann rääkis, et mõte välismaa ülikooli astuda tekkis viimase keskkooliaasta alguses. «Olin üsna kindel, et soovin minna Inglismaale, ning valisin välja parimad ülikoolid, mis pakuvad haridust arvutiteaduse erialal,» sõnas ta. King’s College Londoni ülikool oli parim nendest, kuhu Pillmann vastu võeti, ja sellega oli asi otsustatud.

Miina Härma gümnaasiumi vilistlane Taavi Tuulik rääkis, et keskkooli lõpus tekkis tal tõrge Eestis kõrghariduse omandamise vastu. Ta võttis vaheaasta, et mõtteid klaarida ja aru saada, mida ta edasi teha soovib.

Siiski on parem, kui tänu koolile tekivad ka tutvused välismaal, et saaks teha igasugu projekte, ütles Mari Ronimois.

Pärast kooli viibis Tuulik Euroopa vabatahtliku teenistuse kaudu kümme kuud Sitsiilias ja õppis itaalia keelt, et samas keeles ka edasi õppida.

Ta kandideeris University College Londonisse, mille programm lubab tal algul õppida kaks aastat Itaalias Veneetsia Ca’ Foscari ülikoolis ja edasi kaks aastat Londonis. «Just see programm võimaldab mul ülikooli Itaalia võtmes läbida. Seal on ajalugu, lingvistikat, kunsti, kirjandust ja kõike seda, mis mind tegelikult huvitab,» rääkis ta.

Kivilinna gümnaasiumi lõpetanud Mari Ronimois on juba ammu mõlgutanud mõtet välismaale õppima minna ja nüüd on tema sõnutsi selleks õige aeg. Pärast keskkooli lõpetamist õppis Ronimois Georg Otsa nimelises Tallinna muusikakoolis kolm aastat popi-džässi laulmist. «Aga siis oli vaja väikest pausi ja ma reisisin,» rääkis ta.

Kooli ja eriala välismaal leidis Ronimois juba kaks aastat tagasi ning see oli tema jaoks täpselt see, mida oli otsinud ja tahtnud: ta asub õppima San Francisco konservatooriumis tehnoloogiat ja helikompositsiooni, õpe kestab neli aastat. «Protsess oli väga pikk ja väsitav, aga nüüd on lõpuks päriselt minek,» rõõmustas ta.

Tagasi kodumaale

Kõik kolm välismaale õppima suunduvat Eesti noort plaanivad siiski koju naasta. 

King’s College Londoni ülikooli minev Pillmann rääkis, et tema plaan on kindlasti Eestisse jääda ja jätkata IT-erialaga era- või avalikus sektoris. 

Itaaliasse õppima suunduv Tuulik ütles, et juba kümne Sitsiilias veedetud kuuga tekkis tal Eesti igatsus, sest kodumaa on talle ikkagi kallim. Seega plaanib ta kindlasti pärast õpinguid Eestimaale naasta.

San Francisco konservatooriumisse õppima minev Ronimois soovib ideaalis töötada nii Eestis kui ka välismaal, sest lõplikult Eestist ta lahkuda ei soovi. «Siiski on parem, kui tänu koolile tekivad ka tutvused välismaal, et saaks teha igasugu projekte,» rääkis ta. Tema sõnul on muusika vallas lühiajalised projektid siin-seal kasulikud.

Tartust said stipendiumi veel kaks Hugo Treffneri gümnaasiumi õpilast: Mark Joel Tamm ja Eva-Maria Tõnson. Tamm suundub Šotimaale Aberdeeni ülikooli neuroteadust ja psühholoogiat õppima. Tõnson läheb Cambridge’i ülikooli samuti neuroteadust õppima. 

Kõiki stipendiaate toetatakse 4000 euroga, kokku anti stipendiume välja 80 000 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles