Palamusel linastub Soome-Eesti filmisilla alusteos

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Theodor Lutsu helimängufilmi «Päikese lapsed» reklaam Postimehes 17. novembril 1932.
Theodor Lutsu helimängufilmi «Päikese lapsed» reklaam Postimehes 17. novembril 1932. Foto: Kuvaõmmis

Eesti filmilooja ja -produtsendi Theodor Lutsu (1896–1980) sünnipaigas Palamusel on sel nädalalõpul, 12. ja 13. augustil taas filmipäevad. Seekord on fookuses kodumaiste filmitudengite tööd ja Soome-Eesti filmisild. Eestikeelne filmiharidus sai meie riigis alguse 15 aastat tagasi, Soome-Eesti koostööle selles kultuurivaldkonnas pani aastal 1932 aluse Theodor Lutsu helimängufilm «Päikese lapsed».

Filmipäevade programmis on valik tänavu kevadel filmikooli lõpetanute diplomitöödest ja samuti tudengite sel nädalalõpul valminud filmietüüde. Soome 100 ja Eesti 100 programmis on kaks filmi: «Päikese lapsed» ja 1938. aastal eestlannast Soome näitekirjaniku Hella Wuolijoe draama ainetel lavastatud mängufilm «Niskamäe naised».

Publikuga kohtub animafilmilooja Riho Unt, kavas on vaadata tema filme. Palamusel tuleb ekraanile ka Kaljo Kiisa 50 aastat tagasi valminud «Keskpäevane praam» Ada Lundveriga peaosas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles