Tartu Ülikooli korvpallimeeskonnaga liituv ameeriklane: minu tugevus peitub mitmekülgsuses

Jaan Olmaru
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Möödunud kevadel Princetoni ülikoolis majanduse eriala lõpetanud Steven Cook kuulus ka oma kooli korvpallivõistkonda ning oli seal üks resultatiivseimaid.
Möödunud kevadel Princetoni ülikoolis majanduse eriala lõpetanud Steven Cook kuulus ka oma kooli korvpallivõistkonda ning oli seal üks resultatiivseimaid. Foto: Erakogu

Suure lombi tagant Tartusse saabuv Steven Cook ütles Tartu Postimehele antud intervjuus, et unistas professionaalseks korvpalluriks saamisest juba lapsepõlves ning on teinud selle nimel väga palju tööd.

Olite varem üldse midagi Eestist kuulnud? 

Ma ei teadnud enne Tartu Ülikoolilt pakkumist saades Eestist eriti palju. Olin kuulnud vaid paari üksikut asja. Näiteks seda, kus Eesti asub. Aga inimesed, kes olid Eestis käinud, ütlesid palju kiidusõnu nii elanike, linnade kui kultuuri kohta. Teadsin sedagi, et teie riik on tehnoloogiliselt väga arenenud. Näiteks Skype ja paljud teised idufirmad on pärit Eestist. Ja teie maapiirkondades on kiire internetiühendus. Mida rohkem ma Eesti kohta uurisin, seda põnevam maa see tundus.        

Kas teate ka mõnda kuulsat eestlast?

Ma ei ole eriti tuttav eestlaste saavutustega, aga ma olen väga huvitatud teie rahva tundmaõppimisest.

Kui pikk teie korvpallurikarjäär juba on?

Olen mänginud korvpalli kogu oma elu ehk sellest hetkest peale, kui kõndima hakkasin. Korvpall on USAs väga populaarne spordiala ning mu vanematel oli õues alati korvirõngas, kuhu ma sain viskeid harjutada. See on olnud alati ka mu lemmikspordiala ning ma unistasin juba lapsena elukutseliseks korvpalluriks saamisest. Olen teinud selle nimel väga palju tööd ning nüüd on see käes.

Kuhu tahate korvpallis jõuda?

Minu unistus on mängida kõrgeimal võimalikul tasemel. Tartus on väga auväärne meeskond ja see on olnud minevikus väga edukas. On väga põnev, et saan kuuluda sellesse organisatsiooni. 

On teil olnud ka mõni eeskuju?

Minu elus on olnud mitmeid iidoleid. Esmalt ja kõige rohkem muidugi mu vanemad, keda ma olen imetlenud igas mõttes. Korvpallimaailmas olen kõige rohkem vaadanud Chicago Bullsi, kuna ma kasvasin üles Chicagos. Minu meelest on kõigi aegade suurim korvpallur olnud Michael Jordan ja tal on ka mulle suur mõju olnud. 

Miks otsustasite Tartu Ülikooli pakkumise vastu võtta?

See on minusugusele mängijale väga hea võimalus alustada oma professionaalset karjääri. Meeskond on väga võimekas ja koduses meistriliigas väga edukas, mängib ka Balti liigas ja FIBA eurosarjas, seega väga konkurentsivõimelist korvpalli. Lisaks on Tartu linn suurepärane koht, kus elada. Kui ma olin teinud taustauuringut ning rääkinud endiste Tartu mängijate Mandell Thomase ja Dominykas Milkaga, ei tahtnud ma enam seda võimalust mööda lasta.

Mida ootate algavalt hooajalt?

Ma loodan meeskonnaga töötada nii hästi kui võimalik, et oleksime suutelised võitma. Tartu Ülikool on olnud varem väga edukas ning ma teen kõik, et suudaksin meeskonna ajalukku anda oma panuse.

Millised on teie kui mängija tugevused ja nõrkused?

Minu tugevus on mitmekülgsus. Olen võimeline korralikult palli valdama, hästi viskama ja söötma. Samuti suudan korralikult kaitses olla. Ma pean ennast intelligentseks korvpalluriks, kes näeb hästi kogu mängu. Olen tuntud ka oma hüppevõime poolest. Näiteks need inimesed, kes vaatasid minu mänge Princetonis, olid minu pealtpanekutest alati hullumas.

Mis võiks olla Ameerika ja Euroopa korvpalli suurim erinevus?

Eelmisel suvel oli Princetoni meeskonnal võimalus käia Itaalias ning mängida sealsete meeskondadega. Mulle tundus, et Euroopa ja Ameerika korvpall on laias laastus üsna sarnased, aga ma märkasin siiski mõningaid erinevusi. Eriti kohtunike töös. Mõned reeglid on teistsugused. Näiteks jooksu vilistamine. Üldiselt olen Euroopa stiili alati nautinud ja olen põnevil.

Kui suur on teie perekond?

Mul on kaks venda. Üks on 19 aastat vana ning õpib Illinois’ ülikoolis. Vanem vend on 25 ja töötab Chicagos. Minu ema on endine raamatupidaja ning isa töötab ärikonsultandina.  

Millega veel tegelete?

Mul on mitmeid hobisid. Neist suurim on lugemine. Olen pärast kooli lõpetamist väga palju lugenud. Eelkõige seepärast, et õppida juurde ja inimesena areneda. Armastan kuulata ka muusikat. Kuulan erinevaid stiile, aga eriti meeldib mulle räpp ja hiphop. Meeldib vaadata ka filme, eriti komöödiaid.

Tartu Ülikool on minusugusele mängijale väga hea võimalus alustada oma professionaalset karjääri, ütles Steven Cook.

Kui võimalik, käin palju väljas söömas. Minu lemmiksöök on Chicago deep dish (kõrge äärega – toim) pitsa, mida tehakse sellises restoranis nagu Lou Malnatti’s Pizza. Kui peaksite kunagi Chicagosse sattuma, siis soovitan seda kindlasti proovida.   

Millest hakkate Tartus kõige rohkem puudust tundma?

Hakkan igatsema neid inimesi, keda ma tunnen. Mul on Princetoni ülikoolist väga palju sõpru ning ma olen väga lähedane oma perega. Kuna kodust eemalolek kujuneb väga pikaks, siis ma loodan saada Eestist omale palju uusi sõpru.  

On teil juba sõnum Tartu Ülikooli fännidele?

Minu sõnum ongi see, et töötan nii palju, kui suudan, et tuua meeskonnale edu. Ootan väga Tartu klubiga liitumist. Praeguse plaani järgi saabun Tartusse 12. augustil.

Steven Cook

  • Sündinud 1995. aastal Illinois’s.  
  • Pikkus: 196 cm
  • Kaal: 84 kg
  • Steven Cook tuleb Euroopasse esimest hooaega. Sel kevadel lõpetas ta Princetoni ülikooli, kus ta õppis põhierialana majandust. Ameerika üliõpilasliiga NCAA I divisjoni kuulunud Princeton Tigersi koosseisus teenis ta kõigil neljal ülikooliaastal tublisti mänguminuteid. Kõige rohkem viimasel hooajal. Eelmisel hooajal viskas ta mängus keskmiselt 13,6 punkti, võttis 5,1 lauapalli ning andis 1,7 korvisöötu.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles