Tartu kunstimuuseumi näitusel elustub videos omaaegne külm sõda

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Omaaegsete ajaleheartiklite koopiad näitusesaali seinale on valitud video autori, New Yorgis elava Martha Rosleri näpunäidete järgi.
Omaaegsete ajaleheartiklite koopiad näitusesaali seinale on valitud video autori, New Yorgis elava Martha Rosleri näpunäidete järgi. Foto: Raimu Hanson

Tartu kunstimuuseum avas täna rahvusvahelise videokunsti parimaid näiteid tutvustava sarja «Lingid maailma» teise väljapaneku. Sel korral on vaatajate ette toodud USA videokunstniku Martha Rosleri teos «If it’s too bad to be true, it could be desinformation» (1985, «Kui see on liiga halb, et tõsi olla, siis see võib olla väärinfo»).

Näituse kuraator Hanna-Liis Kont teatas, et teoses kombineerib autor teksti- ja pildikatkeid, mis kajastavad külma sõja aegseid uudiseid. Need on seotud Kesk-Ameerika ja Kariibi mere maadega, kuid ennekõike Nicaragua konfliktiga. Teose põhiidee on viidata USA riigijuhtide ja meedias edastatava informatsiooni petlikkusele.

Videonäituse ülespanekule eelnes autori ja kuraatori suhtlus internetis. Omaaegsete ajaleheartiklite koopiad näitusesaali seinale on valitud New Yorgis elava Rosleri näpunäidete järgi.

Rosleri video on dialoogis Tartu kunstniku Peeter Alliku loominguga, mida saab näha muuseumis näitusel «Kultiveeritud skisofreenia». Kuraatori sõnul paljastab mõlema kunstniku looming ühiskonnas leiduvaid väärarusaamu ja kutsub publikut üles kriitiliselt analüüsima harjumuspäraseid nähtusi ja infokanaleid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles