Pildid: abilised tsiklitel harjutasid Raadil Otepää raudmehe triatloniks

Risto Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Teisipäeva õhtul kogunesid Motohundi klubi vabatahtlikud koos oma tsiklitega Raadi vanale sõjaväelennuväljale, et anda lihvi vigursõiduoskustele. Neid läheb rattureil tarvis juba sel nädalalõpul Eesti suurimal triatlonivõistlusel, kus klubi seltskonna kanda on nii kohtunike roll, kui ka meditsiinitöötajate ja tehnilise abi transport, rääkimata ajakirjanikest.

Ironman-sarja pääsemine on korraldajate jaoks kinnitus, et nad suudavad triatlonivõistluse läbi viia kõrgel tasemel. Töö kvaliteedimärgi hoidmiseks aga ei katke ja sestap peavad ka vabatahtlikud end treenima, et olla tasemel. Kusjuures, nad teevad seda täiesti vabatahtlikult.

Nädalalõpud kinni

Motohunt on Ironman'i ja teisigi triatlone korraldava triatloniklubi Trismile partner olnud juba kuus-seitse aastat, kinnitas klubi eestvedaja Raino Verliin. «Sõidame ja harjutame ju aastaringi, aga enne Ironman'i teeme eraldi treeningpäeva,» sõnas ta lennuvälja betoonplaatidele torbikuid asetades.

Paarikümnele kohale sõitnud mootorratturile korraldas ta erinevatest kaheksatest, slaalomitest ja pööretest koosneva harjutuste virrvarri, et esmapilgul võttis see kaherattalise omanikel pea ringi käima. Kel aga hakkas kõik juba kenasti välja tulema, sellele pandi «seljakott» taha istuma ehk juhendaja ise mängis võistluste ajal transporditavat kaamerameest, kes ehk ei teadnud nii täpselt, kuidas peab end tsikli seljas kaassõitjana ülal pidama. Aga just seda tulebki abilistel kogu nädalalõpu vältel teha: aidata ürituse taustajõude kiiresti ühest kohast teise seejuures võistlejaid segamata.

Kui teha midagi vabatahtlikult, aga hästi, siis nõudlust sellise abi järgi jätkub, tõdes Verliin ja tõi näite sõbrast, kel on sel suvel ainult kaks vaba nädalavahetust. Tal endal on vabu nädalalõppe mõned rohkem, kuid ometi hõivab vabatahtlik töö suurema osa vabast ajast. Miks keegi seda teeb, on iga inimese enda sisemise tunde küsimus, ütles ta. Kes aitab koduta loomade varjupaika, kes läheb veredoonoriks, Team Motohunt liikmed tahavad anda oma panuse, et Lõuna-Eesti spordiüritused saaksid hästi korraldatud. Lisaks Trismile üritustele turvavad nad ka näiteks klubi Tartu Maraton üritusi.

Suuremateks võistlusteks saab klubi välja panna 40 - 50 inimest mootorrattal. «Oma ajast meil kahju ei ole, muidu me ju ei tuleks,» sedastas ta. Rahaliselt ratturid samuti midagi ei teeni, pigem maksavad omast taskust peale. Kui saab natuke kütuseraha ja sooja supi lõunasöögiks, minnakse rõõmuga appi.

Teist korda Otepääl

Otepää Ironman 70,3 üritused vältavad 3. - 6. augustini. Teist korda maailmasarja kuuluv üritus pole üksnes triatlonivõistlus, vaid ka suur spordilaat koos seminari- ja kultuuriprogrammiga. Baltimaade suurimal triatlonifestivalil lööb tänavu kaasa sportlasi 35 riigist. Põhidistantsile, milleks on poolpikk triatlon, on end kirja pannud ligi 1000 osalejat.

Programmi mahub veel avaveeujumine neljapäeval. Kusjuures see on ainus võistlus, kus tänavu võisteldakse Eestis 10 km avaveeujumises. Reedel võisteldakse aga heategevusjooksul SA Tartu Ülikooli Kliinikumi Lastefondi toetuseks. Start põhivõistlusele antakse laupäeva hommikul kell 10.

Otepää triatloni hea eeskuju persoonidena on tänavu avalikkuse kõrgendatud tähelepanu all võistlusteks valmistunud Raivo E. Tamm ja Märt Avandi. Stardis on ka eelmise aasta eeskujud Tanel Padar ja Kalev Kruus ning treener Sandra Raju. Tuntumatest nimedest võib stardinimekirjast leida näiteks ajakirjanikud Raivo Rimmi ning hiljuti oma esimese triatloni teinud Sten Teppani. Triatlon aitab vormis püsida Ott Tänaku kaardilugejal Martin Järveojal. Samuti võistlevad endine tippjalgpallur Raio Piiroja ning poliitik Jürgen Ligi.

Võrreldes mullusega on stardis rohkem elukutselisi triatleete. Oma möödunud aasta võite tulevad kaitsma Viktor Zyemtsev ja Verena Walter. Stardis on ka Ironman Hawaii maailmameistrivõistlustel triumfeerinud Thomas Hellriegel ning teisedki maailmakuulsused, nagu Esben Hovgaard, Helle Frederiksen, Anja Beranek ja teised.

70.3 miili pikkune triatlon ehk poolpikk distants koosneb 1,9 km ujumisest, 90 km rattasõidust ning 21,1 km jooksust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles