Kallaste linnavolikogu: nõuame avaliku laimu ümberlükkamist ja vabandamist

Johannes Voltri
, Tartu Postimehe suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maikuuni veel valimisliiduga «Kallaste – meie kodu» ühes paadis olnud Malle Hilpus vaatas nüüd endise linnapeaga seotud infokirjale otsa pahase näoga.
Maikuuni veel valimisliiduga «Kallaste – meie kodu» ühes paadis olnud Malle Hilpus vaatas nüüd endise linnapeaga seotud infokirjale otsa pahase näoga. Foto: Kristjan Teedema

​Kohalike volikogude valimisteni oktoobris on jäänud 74 päeva, kuid valimisvõitlus väikeses Kallaste linnas on juba täies hoos. Juuli alguses potsatas linna ja ümberkaudsete valdade postkasti salapärane infoleht, milles avaldati pahakspanu, et eelmine linnapea Gennadi Kulkov tagandati mai lõpul oma kohalt ning asendati Aleksandr Širokoviga.

Opositsioonilises kirjutises tõdetakse, et ühes uue võimuga saabus linna ka stagnatsioon: senised projektid on peatatud ning linna juhivad küündimatud inimesed. Kuigi autorina seisab kriitilisel kirjutisel endise linnapeaga seotud valimisliit «Kallaste – meie kodu», ei võta avalikult endale vastutust keegi.

Eelmisel teisipäeval otsustas Kallaste uus võim kriitilisele kirjutisele reageerida ning linnavolikogu viieliikmeline enamus võttis vastu avalduse, milles mõistetakse infolehe autorid ning sisu üheselt hukka. Samuti nõuab volikogu laimavate väidete ümberlükkamist ja avalikku vabandust inimeste ees, keda kirjutises on negatiivselt mainitud. «Reaalsed infolehe autorid on käitunud argpükslikult ning soovides jääda anonüümseteks, on peitunud valimisliidu nime taha,» seisab avalduses. 

Kulkov eitab autorlust

Endine linnapea Gennadi Kulkov ütles, et tema isiklikult Kallastel levitatud kirjutisega seotud ei ole. Sellest hoolimata nõustub ta aga seal kirjapanduga täielikult. Kulkovi sõnul oli tema tagandamine väär otsus. 

«Kui mind kutsuti 2015. aastal Kallastet juhtima, oli linn pankrotis, igakuised arved olid maksmata summas kuni 100 000 eurot. Nüüd aga suudame kõik õigel ajal ära maksta,» ütles mais tagandatud Kulkov. 

Kallaste linnapea Aleksandr Širokov oli infolehes avaldatu suhtes väga kriitiline: «See on kõik väljamõeldis, seda pole mõtet isegi kommenteerida. Neil pole selles lehes ühtegi fakti.» 

Reaalsed infolehe autorid on käitunud argpükslikult ning soovides jääda anonüümseteks, on peitunud valimisliidu nime taha, seisab avalduses.

Eelmistel valimistel valimisliidus «Kallaste – meie kodu» kandideerinud, kuid maikuus endisele linnapeale umbusaldust avaldanud Kallaste linnavolikogu aseesimees Malle Hilpus nõustus ning lükkas ümber ka Kulkovi väite, nagu oleks too jätnud linna maha heas majanduslikus seisus. 2016. aasta lõpus ületasid tema sõnul linna lühiajalised kohustused 110 000 euro võrra kasutada olevat raha – teisisõnu polevat sellest ajast, mil Kulkov kaks aastat tagasi linna juhtima kutsuti, midagi paranenud. «Tühi jutt ja õhulosside ehitus,» sedastas ta.

Aleksandr Širokovi sõnul ei pea vett ka väide, nagu oleks uue linnavalitsusega seiskunud mitmed olulised projektid, nagu promenaadi ehitus või teederemont bussijaama platsil ning Mäe ja Pihlaka tänaval. 

Nii näiteks esitati promenaadi projekti jaoks põhitaotlus EASi sisse eelmisel nädalal, varem aga polnud võimalik sellega tegeleda, sest linna võlakoormus ületas aastaid lubatud määra. 

Teederemondiks oodatakse Širokovi sõnul aga praegu pakkumisi. «Nagu näete, reaalsed projektid mitte ainult ei seisa, vaid lähevad täiskäiguga edasi,» ütles ta. 

Raha kadunud

Malle Hilpus lisas, et mitmesuguste projektide omarahastuseks võttis Kulkovi linnavalitsus 2015. aastal ka 70 000 eurot laenu. Projektid jäid aga sellest hoolimata ellu viimata ning ka raha haihtus. 

Kuigi Hilpus juhtis juulini valla revisjonikomisjoni, puudus tema sõnul viimase kahe aasta jooksul nii volikogul kui ka komisjonil linnavalitsuse tegevuse üle reaalne kontroll. «See oli minule üldse suur üllatus, et see laen on võetud,» ütles ta.

Hilpuse sõnul on Kallaste võimul valeväidete ümberlükkamiseks plaanis avaldada oma vastuskiri, mis saadetakse samuti laiali inimeste postkastidesse. Teatis peaks valmis saama lähipäevadel, linna raha eest seda plaanis avaldada siiski ei ole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles