Tevje räägib oma loo vanas meiereis

Eili Arula
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piimamees Tevje (Janek Varblas) suurim mure on oma viis tütart edukalt mehele panna ning oma otsuseid abikaasa Goldele (Katrin Sokk) põhjendada. Tevje nooremaid tütreid mängivad Marta Pärt (süles) ja Marta-Liisa Lall (seisab).
Piimamees Tevje (Janek Varblas) suurim mure on oma viis tütart edukalt mehele panna ning oma otsuseid abikaasa Goldele (Katrin Sokk) põhjendada. Tevje nooremaid tütreid mängivad Marta Pärt (süles) ja Marta-Liisa Lall (seisab). Foto: Eili Arula

Kes siis ei teaks Jüri Krjukovi legendaarseks mängitud piimamees Tevje rolli rahvusooper Estonia muusikalilavastuses «Viiuldaja katusel», mis esietendus 1989. aastal. Hiljem on sama muusikali lavastanud ka Vanemuise teatritrupp peaosas Hannes Kaljujärvega.

Nüüd on piimamees Tevje taas lavalaudadel, seekord tragikomöödias ning lava ei asu pealinnas ega Emajõe Ateenas, vaid Tevje räägib oma loo väikeses Pedja külas ehtsas meiereimajas. Suvelavastuse «Piimamees Tevje» kannab ette Jõgeva linna teater. 

Foto: Graafika: Artur Kuus

Harrastusteatri trupil on lavakogemust juba üle kümne aasta, koos on näideldud ka kutseliste näitlejatega. Näiteks 2006. aasta suvel Kassinurme mägedes tegid etenduses «Kassirabal» Jõgeva harrastusnäitlejate kõrval kaasa Ülle Lichtfeldt ja Luule Komissarov. Kaks aastat hiljem samas kohas mängitud «Klaveris» täitis harrastajate kõrval üht kandvat rolli Veiko Täär.

Eile õhtul esietendunud «Piimamees Tevjet» mängitakse omal jõul. Nimiosas on lavastaja Janek Varblas, kes vormis Šolem Alejchemi jutustuse näidendiks juba 2011. aastal.

«Meil oli plaanis seda tegelikult kohe lavastada, kuid siis ei olnud selleks justkui õiget kohta. Panin siis Tevje ootele,» meenutas Varblas. 

Õige aeg saabus tänavu kevadel, mil Varblas sai kaubale Paduvere talumuuseumi juhi Tiit Läänega, kelle kasutuses on ka Pedja külas asuv endine meiereihoone. See koht sobib etenduseks nagu rusikas silmaauku. Milline võikski olla parem koht piimamees Tevjel publikule oma loo jutustamiseks!

Harrastusteatri trupil on lavakogemust juba üle kümne aasta, koos on näideldud ka kutseliste näitlejatega.

Pedja meiereid pole meiereina kasutatud juba aastakümneid. Paar aastat tagasi sai Paduvere talumuuseum maja oma käsutusse ning selle aja jooksul on hoonet jõudumööda korrastatud.

Suuri ümberehitusi polnud etenduse tarvis vaja teha. Endise meierei seadmete ja laoruum on selline, et seal mahub trupp lahedalt mitmel tasandil mängima ja ruumi jagub ka kaheksakümnele teatrikülastajale.

Kuigi Pedja meierei ei asu suure maantee ääres, on sinna Tartust etendust vaatama tulla väga mugav rongiga. Meierei on Pedja raudteejaamast vaid saja meetri kaugusel ning õhtune Tartu-Tallinna rong jõuab jaama 40 minutit enne etenduse algust. Rong stardib taas Tartu poole kell 22 ehk kümme minutit pärast etenduse lõppu.

Jõgeva linna teater

  • Šolem Alejchemi jutustuse «Piimamees Tevje» põhjal kirjutas näidendi ja lavastas selle Janek Varblas. Kostüümi- ja lavakunstnik on Janne Vaabla.
  • Mängivad Janek Varblas, Kat­rin Sokk, Ingel Liis Hedgren Haljas, Sten Siirak, Rein Annuk, Kalle Jürgens, Indrek Uusmaa, Eve Somelar.
  • Etendused täna ja homme, 2., 3., 4., 5., 6., 8., 9. ja 10. augustil Pedja meiereis, algus kell 19.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles