Bergmanni kuulsast Jaama tänava villast võib lähiaastatel saada lastekodu

Kertu Kula
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu kristlikule noortekodule kuulub eelmisest aastast Jaama 42 maja, mis plaani järgi kohandatakse lastekoduks.
Tartu kristlikule noortekodule kuulub eelmisest aastast Jaama 42 maja, mis plaani järgi kohandatakse lastekoduks. Foto: Kristjan Teedema

Pankur Andres Bergmannile kuulunud maja Jaama 42 on peale tema pankrotistumist ja surma alatasa omanikku vahetanud. Eelmisel aastal oli villa kinnisvaraportaalis müügis 420 000 euroga. Selle ostis ära MTÜ Tartu Kristlik Noortekodu, mis soovib seda oma vajaduste järgi laiendada. 

Noortekodu tegutseb 2000. aastast Era tänav 2 majas. Seal elab praegu 16 last ja noort.
Noortekodu tegutseb 2000. aastast Era tänav 2 majas. Seal elab praegu 16 last ja noort. Foto: Kristjan Teedema

MTÜ eesmärk on aidata neid noori ja lapsi, kes on kaotanud kodu või kelle vanemad ei saa neid mingil põhjusel kasvatada. 2000. aastast on noortekodu rentinud kesklinnas aadressil Era 2 elamut Lõuna-Eesti pimedate ühingult. Praegu hoolitseb noortekodu 41 lapse ja noore eest, kellest suurem osa elab majast väljas muudel pindadel. 

Korrus juurde

Lastekodul on unistus oma majast olnud algusest peale. Tartu kristliku noortekodu juhataja Kristjan Pallav rääkis, et eelmise aasta lõpus tekkis neil viimaks maja soetamise võimalus. Seejärel tehti Era tänava hoone omanikule ettepanek maja ära osta, kuid viimane ei olnud sellest huvitatud. Nii leidiski noortekodu kinnisvaraturult Jaama tänava maja. 

Pikka aega tagasi ERA panga asutajale Andres Bergmannile kuulunud kinnistu on 1214 ruutmeetril. Kompleks on heas seisukorras ja koosneb kahest osast: tänavapoolne kahekorruseline elumaja ning hoovipealne kõrvalhoone. Noortekodu plaanib tänavapoolse maja jätta peaaegu muutumata kujul. Selle teisele korrusel saavad toa viis inimest. 

Noortekodu sinna kohe sisse kolida ei saa. Selleks et kõik kuusteist last ja noort, kes praegu elavad Era tänaval, saaksid Jaama tänaval end sisse seada, tuleb ümber ehitada kõrvalhoone, kus on ka bassein. Basseinimajale on plaanis ehitada peale teine korrus, kuhu tulevad toad. Maja laiendamiseks on noortekodu esitanud linnale projekteerimistingimuste taotluse, millele peaks umbes kuu pärast tulema vastus. 

Kust tuli raha?

Luksusliku juugendstiilis maja ostmine sai võimalikuks tänu Eesti Ameerika fondi abile ning USAs elanud Hilda Kaepa ja Maia Vanaveski pärandusele. Mõlemad naised surid 2015. aastal. 

Kaepa usaldas oma testamendis kolmveerand miljoni USA dollari väärtuses väärtpabereid Eesti Ameerika fondile tingimusega, et portfoolio aastatulu 28 000 dollariga rakendataks noortekodu jooksvateks kuludeks. Vanaveski suunas oma pärandusest samuti fondile kolmveerand miljonit dollarit, pärandus laekus ilma juhiseta. Tänu kahe naise toetusele saigi võimalikuks, et MTÜ-l on nüüd oma päriskodu. 

Eesti Ameerika fondi esimehe Ago Ambre sõnul käis Hilda Kaepa noortekodul külas juba selle algaastail. «Ta rääkis mulle sellest asutusest väga positiivselt. Käisin ka ise majas. Samuti külastasid seda teised,» lausus ta. 

Pärandusest 600 000 USA dollarit ehk üle poole miljoni euro kandis Ameerika fond noortekodule üle eelmisel aastal. Ambre lisas, et renoveerimiseks tehtavate kulutuste eest püüab fond edaspidi samuti hoolitseda. 

Läheb aega

Tartu kristliku noortekodu juhatuse esimees Külli Kool oli kolimisest rääkides kidakeelne. Kuna linnalt alles oodatakse projekteerimistingimuste kohta vastust, ei saa tema sõnul praegu kindlalt öelda, kas Jaama tänava majja saab lastekodu rajada. 

«Perspektiiv on selline, et ühel hetkel võiks sinna kolida, aga veel on sellest väga vara rääkida. Kui see juhtub, siis alles vähemalt paari aasta pärast,» arvas Kristjan Pallav. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles