Jõgevamaa avatud talude uhkus: mitme miljonilised masinad ja hobused

Eili Arula
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Neid, kes täna väisasid avatud talude päeval osaühingut Sadala Mahe, said üsna hea ettekujutuse, milliste masinatega tehti põllutööd aastakümneid tagasi ning milliste masinatega käib farmitöö tänapäeval.

Sadala Mahe taluõuel seisid ühes rivis kolm sellest sajandist pärit kombaini ning nende kõrval vana hea Belarus traktor, mis praegugi seal farmis veel usinalt kasutust leiab. Farmijuht ajas välja ka veoauto GAZ 51 ja kolhoosiajal töölisi vedanud buss KAVZ, mida tänavapildis igapäevaselt enam naljalt ei näe. Endiseaegne töölisbuss viis igal täistunnil külalised külaekskursioonile.

Keskpäevaks oli Sadala Mahe väravatest sisse astunud 250 külastajat. Olgugi, et avatud talude päev oli kõigile tasuta, jagati seal väravas käepaelu ning igal täistunnil loositi käepaelte omanike vahe välja loosiauhindu.

Kui Sadalas nägid külastajad miljoneid maksvat masinaparki, siis paarkümmend kilomeetrit eemal Tooma hobusekasvanduses tervitas külalisi 15-aastane täkk S.S. Tooma, kes võistlustelt kogunud kaks miljonit eurot auhinnaraha.

«Ta enam ei võistle ja veedab nüüd siin oma pensionipõlve,» selgitas Tooma hobusekasvanduse tegevjuht Martin Ilves.

Veel rääkis Ilves, et osales avatud talude päeval näitamaks hobusekasvatust ilustamata. «Kui põllumajandusasutuses sõnnikut ei leidu, siis pole see ikka maaelu,» lisas Ilves.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles