Välijõusaal kerkis noorte näpunäidete järgi

Risto Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uus välijõusaal avati väikese võistlusega. Omavahel võtsid mõõtu Mihkel Lees (vasakul) ja Kristjan .
Uus välijõusaal avati väikese võistlusega. Omavahel võtsid mõõtu Mihkel Lees (vasakul) ja Kristjan . Foto: Kristjan Teedema

Tähtvere spordipargis avati laupäeval väikese võistlusega pealtnäha üks torude-postide rägastik, mis tegelikult on täpselt selline välijõusaal, millest seltskond noori oligi unistanud. Vähe sellest! Noored ka ise projekteerisid selle, et seal saaks tulevikus teha kõiki soovitud trikke ja harjutusi.

Mittetulundusühingu Bar Monkeys korraldatavatel treeningutel osalev Kaarel Kullamaa selgitas, et street workout on ala nimi, millega Tartus veidi tõsisemal tasemel ja klubilises vormis tegeleb veerandsada inimest. 

Lisaks Tartule on tänavaspordi treeningurühmad ka Pärnus ja Tallinnas. «Lätis on see ala populaarsemgi kui meil, aga eks Eestis hakkab asi ka tuure üles võtma,» märkis Kaarel Kullamaa.

Ainult keharaskusega

Treeningurühmad jälgivad üksteise tegemisi internetis. Nii õpitakse üksteiselt erinevaid harjutusi ning tegelikult sai Tartu välijõusaal projekteeritud New Yorki ja teistesse suurematesse keskustesse rajatud väljakute järgi.

Kaarel Kullamaa nentis, et sellist välijõusaali osta mõne maailmas tuntud tegija käest oleks käinud üle jõu. Nii mõtlesidki noored ise kogu lahenduse välja, millele ehitaja lisas üksnes mõned tugipostid. Väljaku eest maksis Tähtvere spordipark ja maksma läks see pargi juhataja Marti Viilu sõnul ligi 8000 eurot.

Harjutused, mida pargis teha saab, on mitmesugused kätekõverdused ja lõuatõmbed. Väikese juhendamisega õpitakse ära terveid harjutuste komplekse, et koormust saaks terve keha. 

Eks see ole väike pauk noore ego pihta, kui 60-aastane teeb rohkem lõuatõmbeid kui kahekümnene, muheles Kaarel Kullamaa.

Sama spordialaga tegelev Tartu volikogu liige Mihkel Lees peab keharaskusega treenimist sobilikuks näiteks suusatajatele ja teistelegi tippsportlastele, kes kardavad, et tavajõusaalis harjutamine muudab nende lihased aeglaseks. Pargi kõrvale kerkib peagi ka kolme meetri kõrgune ronimissein.

Kaarel Kullamaa lisas, et see ei ole üksnes noorte spordiala. «Tartus käib kangidel rippumas ka keskealisi ja vanemaid inimesi ning eks see ole väike pauk noore ego pihta, kui 60-aastane teeb rohkem lõuatõmbeid kui kahekümnene,» muheles ta.

Laupäevasel avamisvõistlusel koguti annetusi ka SOS Lastekülale. Sama tehti mullu rahvusvahelisel lõuatõmbamise päeval ja siis koguti heategevuseks paarsada eurot.

Võimalus liikuda

Tartu ülikooli liikumislaboris töötava Mihkel Leesi sõnul näitab statistika, et liiga vähene liikumine on laste ja noorte seas tõsine probleem. Vähem kui viiendik lastest saab päevas soovitusliku koormuse ehk 60 minutit keskmist või intensiivset liikumist. Lees nentis, et hea tervise tagamiseks on aga miinimum tund aega sellist treeningut, mis teeks kaela higist niiskeks.

Kuna välijõusaalis treenimine ei maksa mitte midagi, on see kõigile väga hea võimalus end liigutada ja treenida. 

Kui Tähtvere väljak sobib ka tõsisemale harrastajale, siis välijõusaale leiab mujaltki linnast ning Kaarel Kullamaa ja Mihkel Lees innustavad igas eas tartlasi neid kohti agaralt kasutama. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles