Galerii: talupidajad kutsuvad linnainimesi maaelu võludega tutvuma

Kelly Olesk
, Tartu Postimehe suvereporter.
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna võõrustas Tartumaal 24 erinevat talupidamist kõiki huvilisi üle Eesti. Nende seas ka Arne Väljaotsa köögiviljatalu ning Vesiveski talu koostöös Vana-Tamme taluga.

Vesiveski tallu olid omale koha sisse seadnud Vana-Tamme talu loomad, kes just lastele huvi pakkusid. Kohal oli nii loomi kui linde. Näiteks sai tutvust teha kanade, kukkede, vuttide ja isegi hanedega. Loomadest pakkusid lastele rõõmu küülikupojad ning väiksed linnupojad. Suureks vaatamisväärsuseks oli kobrast meenutav nutria, keda pererahvas kasvatab omatarbeks. «Ta on siiski lihaloom, delikatessliha,» seletas Vana-Tamme talu peretütar Teele Kirotar. Lisaks loomadele ujusid suures vannis ka kalad.

Lillepeenrad ja ilupuud

Iga linnainimene peaks tundma aukartust perenaise Eve Väljaotsa korras hoitud aia ees. Mitmed lillepeenrad ja –amplid, ilupuud ning puidust kaunistused on need, mis suurt hoovi kaunistavad. «See peab olema elustiil!» sõnas talu külastaja ja Rotaksi lihapoe perenaine Maret Kalson.

See peab olema elustiil!

Eve Väljaots ise on väga rahul ning maa elu üle ei kurda. Sügisel on plaanis kõik põllud üles künda, et uuel aastal uued taimed kasvama panna. Väljaotsal on plaanis veel seenele minna, et sügisel ja talvel ikka hoidiseid võtta oleks. Talvel tegeleb ta käsitööga. Kuigi naine ei kurda on väiketalunikul üsna raske ning tahest tahtmata on kevadel kitsas käes. Aga Väljaots ei heida meelt ja on oma lillede ning ilupuude keskel õnnelik. «Siin on mul sininulg, käbid kasvavadki nii üles,» oli Väljaots õhinas.

Rotaksi lihapoe peremees Aare Kalson ütles, et Väljaotsa talust saab ka omale majapidamisse ideid. Sel ajal, kui külalised mööda talu ringi jalutasid ning head ja paremat maitsesid, lasi pillimees muusikal kõlada.

Oma talutoodang

Nii Vesiveski kui ka Arne Väljaotsa köögiviljatalu pakkusid külalistele söögipoolist ning oma toodete ostmise võimalust. Vesiveski talust leidis isegi jäätisebaari, kust sai nii tavalist jäätist, kui ka smuutit. Veel pakuti pannkooke ning praadi. Väljaotsa talus olid degusteerimiseks välja pandud erinevad perenaise tehtud hoidised. Leidus moosi nii lihale, juustule kui ka pudrule. Kui hoidised välja valitud sai edasi suunduda veinide degusteerimise juurde. Valikus oli nii vaarika, maasika kui ka jõhvika märjukest.

Kuna Väljaotsa perenaine tegeleb talvel käsitööga sai talust osta  kootud papusid beebidele, sokke ja isegi kübaraid. Vesiveski talunik Mati Rüütel rääkis, et tema talust on võimalik osta kõike, mida valmistatakse astelpajust: alustades mahlast ja sinepisegust ning lõpetades siirupi ja marmelaadiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles