Kalevite kange rahvas tõuseb jüripäeval üles

Risto Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jüriöö ülestõus Jõgevamaal Kassinurmes.
Jüriöö ülestõus Jõgevamaal Kassinurmes. Foto: Mütofest

Juba seitsmendat aastat järjest kogunevad Jõgevamaale Kassinurme mägedesse Jüripäeva tähistama pärandkultuurihuvilised ja rollimängijad Eestist ja kaugemaltki.


Teha tuleb talgutöid: koristada linnamäe ümbrust ja parandada parandamist vajavaid objekte. Rohkem saab kuulda siiski põnevaid loenguid metsa ja pärandkultuuri teemadel ning näha ajaloolise mõõgavõitluse harrastajate omavahelist mõõduvõttu, märkis MTÜ Kalevite Kange Rahvas juhatuse liige Mati Nuut.

23. aprilli õhtul algab suur rollimäng Jüriöö ülestõusu teemadel. Selles mängus ei kujutata enam «Tasujast» tuntud lugu, vaid lähtutakse ajaloolaste uuemast arusaamast, kinnitas Nuut. Uuema info järgselt ei olnud see orjarahva ülestõus isandate vastu vaid Eestis valitsenud feodaalide omavaheline võimukonflikt, mille igas leeris osales massiliselt ka Eesti rahvusest võitlejaid.

Kõik talgutel ja rollimängus osaleda soovijad on teretulnud. Sündmus ise kõigile tasuta.

Oma lauludega annab sündmusele väge juurde Julgi Stalte Liivimaalt. Sündmusele tuleb kohale ka Reuters uudisteagentuuri esindusgrupp Lätist.

Pärandkultuuripäevale ja rollimängule saab end registreerida saab MTÜ Kalevite Kange Rahvas veebilehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles