Räsitud esindustänavate kasimine võtab nädalaid

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Küüni tänaval varitsevad varbaid salakavalad metalliribad, mis turritavad sillutisest sentimeetri-kahe jagu välja.
Küüni tänaval varitsevad varbaid salakavalad metalliribad, mis turritavad sillutisest sentimeetri-kahe jagu välja. Foto: Sille Annuk

Sügisel valminud Küüni tänaval turritavad sillutisest ohtlikud metalliribad ja pilbasteks on lõhutud pingid. Rüütli tänaval on kuudeks, kui mitte igaveseks kustunud tänavasse süvistatud lambid – esindustänavate remondiga läheb aega.


Zum Zumi pubi ees lumekoristusel lõhutud pinkide asendamiseks on linnavalitsuse ametnikud juba tööd alustanud. Kui palju see aega võtab, sõltub Tartu linnamajanduse osakonnajuhataja Rein Haagi sõnul sellest, kas pingid teinud Metecil on materjali kiiresti saada. Palju see töö maksab, selgub hinnapakkumisest; kes maksab, selgub aga kaalutluste käigus.

Haak ütles, et mingi osa vastutusest langeb tänavat hooldanud Tänavapuhastuse ASile, kuid lund koristas Zum Zum ka ise ja mingi osa vastutusest võib langeda linnale.

Sealsamas kõrval vajab remonti linnamüüri markeering, kus kivide vahelt on mört murenenud, Haak ütles, et garantii korras peaks selle korda tegema firma Tref.

Kaubahoovi juures turritab aga sillutisest sentimeetri-paari jagu välja hulk teravaid metalliribasid, mis on paigaldatud erineva sillutismaterjali piirile. Haak ütles, et nende mahalõikamise või sügavamale surumise asjus räägib linn tänava ehitanud Sahkariga.

Esindustänavaga kiire

Ta nentis, et tänava ehitus lõpetati vastu talve ning nüüd tuleb pärast lume sulamist kogu tänav detailselt üle vaadata ja puudused kirja panna. Haagi sõnul on linnal tänava korrastamisega tegelikult kiire: «See on esindustänav.»

Kõik kavandatu polegi veel valmis, näiteks on lõpuni korrastamata miljonikäimla ümbrus ja selle naabriks mõeldud R-kiosk ootab veel ehitusluba.

Kergemini pole läinud ka teisel pool raeplatsi oleval Rüütli tänaval, kus Kanepi aiand tahtis eile alustada lillede istuta­­mist taimekonteineritesse, aga muld osutus veel külmunuks.

See võib-olla juba nädala lõpuks mööduv häda on aga pisku selle kõrval, et põhjalikku kontrolli ja remonti vajavad tänava oluliseks kujunduselemendiks olevad süvistatud lambid, mis juba ammu ei põle ja mille tööle saamise kohta ei söanda linna tänavavalgustuse peaspetsialist Sven Ilves ühtki tähtaega lubada.

Sobimatu lahendus?

Ilves ütles, et silmaga nähtavad katkised lambiklaasid on üksnes kogu probleemistiku pinnavirvendus. On ilmnenud, et kasutatavate lampide niiskuskindlusklass jääb vajalikule alla. Lampe tuleks välja vahetada, üle tuleks kontrollida kõikide lampide ühendused. Selleks tuleb 70 lampi ükshaaval välja võtta. Mis see maksab ja kas linnaeelarvest selleks raha õnnestub leida, ei ole praegu selge.

Ametnikud on hakanud kahtlema, kas Rüütli tänava algusesse, kus lisaks lumesahkadele lõhuvad lampe ka tonne kaaluvad kaubaautod, selline valgustuslahendus õige ongi.

Rüütli tänaval ootab parandamist ka kaks auku sillutises – üks Londoni hotelli ees ja teine Jaani kiriku juures. Teedeteenistuse vanemspetsialist Urmas Treiman lausus, et Giga ootab soojemaid ilmu. Nimelt roostetas jaanuaris läbi Jaani kiriku küttetoru, mis küll parandati, aga vajaks asendamist, sillutise taastamine tuleb pärast seda.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles