Margikogujad sebivad ERMis, väga oodatud on lapsed

Aime Jõgi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõik sinise randiga eksponaadid on millegi poolest haruldused. Need kevadlilled on pärit näituse ühe korraldaja, Tartu filatelisti Kaido Andrese kogust.
Kõik sinise randiga eksponaadid on millegi poolest haruldused. Need kevadlilled on pärit näituse ühe korraldaja, Tartu filatelisti Kaido Andrese kogust. Foto: Sille Annuk
  • ERMis on kolm päeva avatud Eesti filatelistide seltsi 25. näitus.

Mark on postimaksevahend, oma riigi väike sõnumikandja, teatmeteos, aja märk. Iga postist läbi käinud ümbrik koos oma sisuga on dateeritud ajalugu.

Eesti rahva muuseumis täna avatud rahvusvahelisel Eesti Filatelistide Seltsi näitusel osalevad Eesti, Leedu, Soome, Norra, Ukraina, Venemaa ja Rootsi ehk neist riikidest saadetud näituselehed markide, ümbrike, kirjade ja postkaartidega, kokku 60 tööd enam kui 170 stendil.

Kui seda kõike lühidalt kirjeldada, siis näeb seal postiajalugu 17. sajandist kuni tänapäevani, sealhulgas Gustav Adolf II kirja 1616. aastast. Samuti kirja aastast 1639, mis on saadetud Tartu Ülikooli teisele kantslerile.

Kaido Andres /Sille Annuki foto
Kaido Andres /Sille Annuki foto Foto: Sille Annuk / Tartu Postimees

Mõlemad rariteedid on pärit näituse Tartu-poolse korraldaja Kaido Andrese kogust.

Mitmed väljapanekud käsitlevad ka Esimest maailmasõda ja Eesti Vabariigi tekkeaega.

Temaatilised margiväljapanekuid leiab koertest kuni autode ja helikopteriteni. Kohal on veel suur hulk postkaarte Pärnust Moskvani, mil pildid rahvarõivastest, tudengikorporatsioonidest ja nende elust.

Traditsiooniliselt on Eesti Postmark pühendanud uuele näitusele tervikasja. Seekordne näitus on kahekümne viies.

Margipisikut tuleb jagada lastele

Näitus on avatud kolm päeva.

Homme, 15. juulil kell 10 kogunevad ERMi kollektsionäärid oma asju ajama ning kell 11 on filateelianäitusele teretulnud pered koos igas vanuses lastega.

Kõigepealt esineb Pärnu Lõõtspilli Haigete Selts ning kell 12 avatakse lastele ja noortele mõeldud töötuba.

Korraldaja Kaido Andres usub, et filateeliapisikuga tuleb inimesi nakatada lapseeas ning kui varem ei ole selts lastele mõeldud töötubasid loonud, siis seekord on.

Lõbus margipusle.
Lõbus margipusle. Foto: Erakogu

Kogu laupäev jagub seal tegevusi: saab joonistada oma margi, panna kokku margipusled, koostada oma esimese margialbumi, uurida postmarke luubi all ning tutvuda väljapanekutega «Eestimaa postmarkidel» ja «Maailma fauna postmarkidel»

Kell 13 räägib Samuel Golomb aga täiskasvanutele teemal «Kogumine – harrastus või haigus».

Ka pühapäeval, 16. juulil on näitus ERMis kella 10 kuni 15-ni kõigile külastajaile avatud.

Filatelistide tihe liikumine

Rahvusvaheline margikogujate selts «Estonia» asutati 1931. aastal, mis aga 1950. aastate algul lõpetas tegevuse. Aastal 1990 tegevus taastati ning esimene kogukonna filateelianäitus leidis aset 1991. aastal Otepääl.

Nüüd on igasuvised näitused Eesti filateeliaelus olulised sündmused. Traditsioon on, et näitus korraldatakse iga kord erinevas Eesti linnas ning et väljapanekutega tutvustatakse Eestiga seotud filateeliamaailma rikkusi.

Nii on näitustel osalenud Eesti filatelistide kõrval kollektsionäärid ja Eesti postiajaloo uurijad väga paljudest riikidest.

Eesti filatelistide kogukond avaldab perioodiliselt ka trükiseid, piirkonniti leiavad aset igakuised kokkutulekud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles