Eestimaa looduse fond kutsub Palupõhja niitmispeole

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Eestimaa Looduse Fond

Eestimaa looduse fond (ELF) kutsub 20.-23. juulil kõiki looduse- ja pärandkultuurisõpru Alam-Pedja looduskaitsealal toimuvasse suvekooli, kus haruldasel puisniidul tehakse käsitsi heina ning toimuvad loengud, Ööülikooli rännak, loodusretk ja pärimusmuusikaõhtu. 

«ELFi talgute suvekool Palupõhjas on üks omamoodi festival, mis viib osalejad esivanemate kombel vikatitega puisniidule heinateole,» rääkis suvekooli korraldaja Piret Väinsalu. «Mitmepäevase sündmuse jooksul tekib eriline ühtsustunne ja side minevikuga, mis ehk hiljuti paljudel laulupeol kogetud. Kõik, kes sel korral ise kohale tulla ei saa, kuid väärtustavad pärandkoosluste loodust ja pärimuskultuuri, saavad suvekooli toetada Hooandjas,» lisas Väinsalu.

Heinategu juhendab Avo Rosenvald, kes on juba mitu aastat Palupõhja puisniitu taastanud. Rosenvald tunneb heameelt, et sel suvel on võimalus asuda ühiselt ja vanaviisi puisniitu hooldama.

«Siinses tsivilisatsioonist eemalolevas paigas muutub kõik tähendusrikkamaks. Sammaldunud tammetüvede vahel näivad vilksatavat esivanemate kogud. Hommikuvärskuses langeva rohu sahin, vikatiluiskamise ainulaadne heli, ühine tegutsemine ja koostöövaim annavad sügavama enesetunnetuse rahvana,» kirjeldab Rosenvald kogetavaid emotsioone ning lisas õhates: «See pole mitte niitmistöö, vaid niitmispidu!»

Suvekooli loengute ja õpitubade külalisteks on folklorist Mall Hiiemäe, kes tutvustab vanu talgukombeid, Inglismaa looduskaitsja ja niitmismeister Simon Damant, Soome maastikuarhitekt Emilia Horttanainen ja kirjanik Juhani Püttsepp, kes jutustab Palupõhja kandis elanud inimeste lugusid.

Loodusretkele ja Ööülikooli mõtterännakule viib osalejad Robert Oetjen, kes heidab pilgu Eesti looduskaitsele oma 25 Eestis elatud aasta jooksul. Kohal on Setomaa mitmekordne parim pillimees Toomas Valk.

ELF korraldab looduskaitselisi talguid aastast 2000. Talgute suvekool, mis erineb mitmeti tavalistest talgutest, sai alguse neli aastat tagasi. Igal suvel koguneb ligi poolsada inimest puisniidule heinateole, et lihvida oma ala ekspertide kaasabil vikatiga töötamise oskusi, õppida tundma loodust, meie pärandmaastikke ja pärimust ning veeta ühiselt aega toredate inimestega. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles