Fotod: Lõuna-Eesti suurim kardikeskus sai nurgakivi

Kaspar Koort
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Viis aastat tagasi avati Tartu külje all Langel motokeskus, mida on hinnatud üheks Baltikumi moodsaimaiks. Kuigi seni on seal kilomeetreid mõõtnud motokrossisõitjad, on keskuse eestvedajad eesotsas Lauri Roosioruga algusest peale pidanud plaani rajada krossiraja kõrvale ka kardirada. Nüüd on asjad nii kaugel, et täna pandi paika Lõuna-Eesti suurima kardikeskuse teenindushoone nurgakivi.

Kui mullu sügisel oli Roosiorg lootusrikas, et ehk õnnestub hoone ehitusega algust teha juba veebruaris ning kardikeskuse saab avada juuli lõpuks, mil Langel toimuvad juunioride motokrossi maailmameistrivõistlused, siis nii ladusalt asjad siiski sujunud ei ole.

«Ehitus jäi venima, kuna esimene ehitushange läks meie enda poolt planeeritust kallimaks. Seetõttu tuli korraldada ka teine hange,» selgitas Roosiorg.

Rada peagi valmis

Teine hange läks edukamalt ning praegu käib ehitusplatsil vilgas tegevus. Ehitustöid teostab Ehitustrust AS, kes peaks hoone valmis saama novembriks. Et vastu talve kartidega sõita ei saa, lükkub keskuse pidulik avamine tulevasse aastasse. Ilmselt saab klaase kokku lüüa 1. mail, täpsustas Lauri Roosiorg.

Valmiva kardikeskuse teenindushoonel on pinda 600 ruutmeetrit. Sellest üks pool hõlmab administratiiv- ja olmeruume, samuti 60 inimesele mõeldud seminariruumi maja teisel korrusel. Teisel poolel on aga töökoda ja kartide hoiustamiskohad. Lühemateks peatusteks ehitatakse raja kõrvale ka varjualune.

Kui hoone valmimisega läheb veel aega, siis pisut üle ühe kilomeetri pikkune kardirada on kaetud killustikuga ning ootab vaid asfalteerimist. Õigemini pidanuks see ära tehtama juba paari nädala eest, kuid vihmased ilmad tegid plaanidesse omad korrektiivid. Kui kõik klapib, peaks rada asfaldi peale saama järgmisel nädalavahetusel, ütles Roosiorg.

Kardid tuuakse keskusesse Prantsusmaa tehasest ning vastavad kokkulepped on juba sõlmitud. Kokku tarnitakse 14 hobikarti: kümme ühekohalist, kolm kahekohalist ja üks lastekart.

Roosioru sõnul arendatakse karte igal aastal üha edasi ning plaanide kohaselt tuuakse Langele üldse Eesti võimsaimad hobikardid. Need peaks arendama kiirust üle 100 kilomeetri tunnis, kuid nii kiiresti harrastajatel siiski kihutada ei lubata, kardid varustatakse vastavate piirajatega. Mis puudutab Lange keskuse hinnapoliitikat, siis see saab olema selline nagu Eesti kardikeskustes üldiselt, lubas Roosiorg.

Vallaelanike toetus

Kardikeskuse teenindushoone ehitus läheb maksma 426 000 eurot, sellest 360 000 eurot tuli Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse piirkondade konkurentsivõime tugevdamise meetmest. Motokeskuse omafinantseeringu suuruseks on 60 000 eurot, kusjuures sellest 16 000 eurot panustati Haaslava valla elanike soovil valla tänavusest kaasavast eelarvest, nagu rõhutas nurgakivi panekul vallavanem Priit Lomp.

Kardiraja ehitust on 150 000 euroga toetanud PRIA. Rada ümbritsevad müratõkkevallid on rajanud motokeskus ise, samuti hoolitsevad nad haljastuse ja vajalike platside eest. Nii peaks keskuse hinnaks kokku kujunema natuke üle miljoni euro, sellest umbes pool tuleb omavahenditest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles