Kesklinna tänavad saavad nutika valgustuse

Kertu Kula
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaade Pepleri tänavale, mis saab teiste hulgas uue tänavavalgustuse.
Vaade Pepleri tänavale, mis saab teiste hulgas uue tänavavalgustuse. Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Linnavalitsus tunnistas kesklinna tänavavalgustuse uuendamise riigihankel edukaks pakkumuse maksumusega 112 452 eurot, mille eest vahetatakse projekti SmartEnCity raames kesklinna piirkonnas välja 320 olemasolevat naatriumvalgustit energiasäästlike leedvalgustite vastu.

Energiasäästliku tänavavalgustuse saavad Pepleri, Pargi, Kuperjanovi, Õpetaja, Tiigi, Vanemuise, Aida, Lao, Kalevi, Tähe, Struve, Akadeemia, Kitsas, Soola, Lille, Vallikraavi, Filosoofi, Lootuse, Kastani, Veski, Kooli, Haava ja Näituse tänav.

Kõikidesse valgustitesse tulevad juhtimiskontrollerid, mis võimaldavad distantsilt korraldada valgustite tööd (sisse-välja lülitamine, hämardamine) ning kontrollida valgustite toimivust. Lisaks paigaldatakse koos valgustitega mitmesuguseid liiklus- ja keskkonnasensoreid (liiklustihedus-, liikumis-, ilma- jm sensorid), mis integreeritakse valgustite juhtimisega. Selliselt saavutatakse intelligentne tänavavalgustuse võrk.

Töid finantseeritakse linnaeelarvest 70 000 euroga ja ülejäänud osas Euroopa Komisjoni toetusest.

Tartu linn osaleb rahvusvahelises projektis SmartEnCity, mille käigus luuakse kesklinnas asuvast hruštšovkade piirkonnast tarkadel lahendustel toimiv ja energiasäästlik linnaosa. Projekti üks peamisi tegevusi on nõukogudeaegsete kortermajade renoveerimine liginullenergiahooneteks. Renoveeritud majade elanikele luuakse nutikodulahendus, mis võimaldab jälgida ja reguleerida oma kodust energiatarbimist. Nutikas linnaosas kasutatakse uuenduslikke lahendusi kaugküttes, tänavavalgustuses ja taastuvenergia kasutamises ning sinna rajatakse elektriautode laadimispunktid ja elektrijalgrataste laenutuspunktid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles