Linn ja ülikool hakkavad koos Toome nõlva kindlustama

Risto Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Margus Ansu

Mullu 3. juulil Tartus maha sadanud paduvihm viis minema osa Toomemäe nõlvast toomkiriku varemete ja tenniseväljakute juures. Sellise saju kordumist ei saa välistada, mistõttu on linn, Tartu ülikool, ehituseksperdid ja projekteerijad ligi aasta murdnud pead selle üle, mida teha, et nõlv tulevikus padusajule vastu peaks ja kiriku väärikad varemed ikka mäe otsa jääksid.

Varemete juurest koos veega tenniseväljakule valgunud pinnas koristati ära juba eelmisel aastal. Uhtorg täideti ja sinna pandi kasvama uus muru. Samal ajal algasid arutelud, kuidas tulevikus maalihet vältida. Nüüd on projekt valmis.

Linna teedeteenistuse juhataja Urmas Mets tõdes, et tegu on raske piirkonnaga. Ühelt poolt on muinsuskaitse all toomkiriku varemed, looduskaitse all Toomemäe park ning kirik ise kuulub ülikoolile. Ühtlasi ei saa ehitama hakata enne augustit, sest ära tuleb oodata, kuni varemeis lõppeb etenduse «Roosi nimi» mängimine.

Aktsiaseltsi Kobras koostatud projekti järgi pannakse maasse torud, et viia vesi kirikust eemale. Vesi juhitakse 39-kuupmeetrisesse imbsüsteemi. Kui süsteem täis saab, voolab vesi edasi pargi alla.

Kõnniteed jäävad muinsuskaitsenõuete kohaselt kaetuks sõelmetega. 

Veidi muudetakse aga teede kaldenurka. Seda taas selleks, et vesi valguks müüridest eemale. 

Tenniseväljakute poole rajatakse nõlvale aga madala süvisega kraav, mis peaks vee järsakust eemale juhtima.

Tööde eest maksavad kahasse linn ja ülikool.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles