Metsik loodus pani puukoolile paraja põntsu

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu puukooli nende noorte hobukastanite pungad pistsid pintslisse metskitsed.
Tartu puukooli nende noorte hobukastanite pungad pistsid pintslisse metskitsed. Foto: Margus Ansu

Lõppenud talv oli Tartu puukoolile nii ränk, et seda suurt majapidamist ootab ees lausa revolutsioon, mille korraldavad saemehed ja istikute uuendajad. Juhani puukool pääses kergemalt.


«Sellist suurt jama pole varem olnud,» ütles Riigimetsa Majandamise Keskuse Tartu puukooli juhataja Andres Tuvi. «Lumi painutas ja murdis väga palju oksi ära, metskitsed pistsid elupuud pintslisse ning keldrid ja laod on vett täis.»

Lume suure raskusega maadligi surutud vana jugapuu torkab silma Rõõmu teel asuva puukooli kontori kõrval. Ka kaugemale jäävad elupuuhekid vandusid lumele alla. Rääkimata keraelupuudest, millel nüüd paistab rootsu otsas vaid luuasuurune tipp. «Tõmbasime keraelupuud sügisel küll kinni, aga ei aidanud,» märkis Andres Tuvi.

Kitsed rikkusid kastanid

Kontorist mõne meetri kaugusel kasvavatel elupuudel on sees suured jõnksud – nendelt ja veel paljudelt teistelt ilupuudelt võtsid matti metskitsed.

«Varem pressis siia pragudest sisse paar nii-öelda oma kitse, aga tänavu oli neid massiliselt,» rääkis Andres Tuvi. «Lumi oli kõrge, nad tulid nagu kõbin kahe meetri kõrgusest aiast üle. Kitsed olid väga julged, käisid aiast sisse ja välja, nagu ise tahtsid.» Jah, ega loom loll ole: linnas jahti pidada ei tohi ning ligi 32-hektarises puukoolis pole neljajalgset kurja valvurit.

Ühel päeval käis Tartu puukoolis kõhtu täitmas 16-pealine kitsekari. Paar päeva tagasi patseeris kaks kitse päise päeva ajal kontori juures. «Vaatasid teised mulle etteheitvalt otsa – no mida sina siia tuled, näed, peame sinu pärast nüüd jälle aia peale ära minema,» kirjeldas Andres Tuvi kohtumist.

Teisipäeval avastas ta, et kitsed on ligi meetri kõrgustel hobukastanitel pungad ära naksanud. Lume alt sulab välja ka hiirte laastamistööd ja paljudele ilupuudele on kurja teinud ere päike. «Kui lumi kaob, tuleb siin revolutsioon,» ütles Andres Tuvi. «Ees ootavad suured raietööd ja istikute uuendamine.»

Aiapidajad ärkavad

Lohkvas asuva Juhani puukooli projektijuhile Tiit Juhanile on silma jäänud hiirekahjustused. «Kahjud alles sulavad lume alt välja,» rääkis Tiit Juhani. «Siinkandis külmus maa enne lume tulekut ära, aga Põhja-Eestis mitte. Meie Tallinna puukoolis on lumeseen ilmselt palju kahju teinud.»

Kasvuhooned jäid Juhani puukoolis tänu lumerookimisele terveks, ka kitsed ei pääsenud suurde aeda sisse. «Kodus päästsime küll oma elupuudega kitsed näljasurmast,» ütles Tiit Juhani.

Kuigi puukoolid alles sulavad lumest välja, on aiapidajate käed juba sügelema hakanud. «Inimesed helistavad ja käivad ka koha peal küsimas, kas seda või teist leidub,» muheles Andres Tuvi. «Üks mees just uuris, kas meil austerserviku pakke on.» On ikka.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles