Tartumaa jaanidel näeb tanke, rammumehi ja rannapiigasid

Kaspar Koort
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kas ilmataat õnnistab jaanipäevalisi mõnusa suvesoojaga või läheb nii, nagu kolm aastat tagasi, kui ladistas vihma?
Kas ilmataat õnnistab jaanipäevalisi mõnusa suvesoojaga või läheb nii, nagu kolm aastat tagasi, kui ladistas vihma? Foto: Jaanus Lensment

Kuigi põhiline jaanitrall läheb lahti neljapäeva õh­­tul ning jätkub reedeste pidustustega, saavad kõige kärsitumad tartumaalastest jaanipäevalised juba täna õhtul seada oma sammud Nõkku, kus süüdatakse maakonna esimene jaanituli ning vihutakse tantsu ansambli Hellad Velled saatel.

Viivi Kütt Nõo kultuurimajast selgitas, et kuna nende kogemusel kipub 22. ja 23. kuupäeval rahvast nappima, ongi viimastel aastatel jaaniõhtu varasemaks toodud. Kord pandud pidu püsti lausa 20. juunil, kuid rahvast jagus sinnagi rohkelt.

Vesine stiilipidu

Küti sõnul on kuupäevale vaatamata nende jaanipidu selline, nagu üks korralik Eesti jaanipidu olema peab – tantsu, jõukatsumiste ja mängudega. Lisaks väitis Kütt, et Nõos süüdatav jaanituli on üldse kogu Eesti ilusaim, sest hunniku kokku koondav meister on asjaga tegelenud juba 40 aastat. «Meie lõke on nagu kunstiteos,» kiitis ta.

Mujal maakonnas tehakse pidudega algust 22. juuni pärastlõunal, mil Kambja vallamaja pargis tulevad areenile rammumehed, et selgitada välja tänavune Kambja Karu. Kell 18 algab kohalike isetegevuslaste kontsert, teiste seas astub lavale ka Vello Orumetsa teisik Rein Kiinvald.

Rannapiigad. Illustratiivne foto.
Rannapiigad. Illustratiivne foto. Foto: Ants Liigus

23. juuni pidudest jääb kohe silm peale Kurepalus toimuvale Haaslava valla jaanikule, mis korraldatakse stiilipeona «Meremehed ja rannapiigad». Mullu peeti Kurepalus jaanipäeva kolhoosiaegse stiilipeona ning kuna rahvas tuli sellega üle ootuste hästi kaasa, julgustas see tänavugi sarnast asja tegema, rääkis üks peo korraldajatest Rasmus Toompere.

Ta märkis, et peolisi oodatakse mereteemalises riietuses, eriti populaarseks osutuvad ilmselt triibulised särgid ja madrusemütsid. Naised võivad aga rannapiigaks kehastudes lasta fantaasial täiesti vabalt lennata.

Kogu stiilipidu on mõistagi mereteemaline ning ka toitlustaja on lubanud suupisted valmistada peaasjalikult kalast. Kuigi pidu on ühel või teisel moel seotud veega, siis vihmasadu korraldajad loomulikult peoõhtuks ei oota.

Suurim maakaitsepäev

Tartu ja maakonna suurim pidu võetakse ette aga 23. juunil ERMi juures Raadil, kus ühildatakse maakaitsepäev ja jaaniõhtu. Tegevus algab juba kell kümme hommikul, ERMi B-õuel tõmbab kõigi aegade vägevaima maakaitsepäeva käima Metsatöll. 

Tutvuda saab liitlaste rasketehnikaga, väljas on seitseteist moodsat sõjamasinat, teiste hulgas on ka lahingutankid Challenger 2 ja Leclerc.  Vanematest sõjamasinatest saab näha teise ilmasõja aegset kultustanki T-34 ja Saksamaa ründesuurtükki StuG III.

Oma etteasted on ka politsei- ja piirivalveametil, vanglateenistusel ja päästeametil. Naiskodukaitse pakub sõdurisuppi ning osaleda saab heategevuslikul loteriil, kus loosi läheb üle tuhande auhinna.

Maakaitsepäev kulmineerub võidutule saabumisega ning päev läheb sujuvalt üle jaaniõhtuks Raadi mõisaõues, kus esinevad Lõõtsavägilased, Folksell ja Konterbant.

Jaanipeod Tartus ja Tartumaal

21. juuni

  • Kell 19 Nõo kultuurimaja juures Nõo valla jaanipidu ansambliga Hellad Velled.

22. juuni

  • 14 Kambja vallamaja pargis Kambja valla jaanipäev. Peoõhtul mängib tantsuks Peramaa Parunid.
  • 17 Käbitare kohviku juures Mäksa valla jaanituli. Tantsuks mängib PS Troika.
  • 17 Vara kooli staadionil Vara valla jaanipäev. Tantsitab ansambel IŽ-58.
  • 19 Eesti põllumajandusmuuseumis Ülenurme valla jaanipäev. Esineb ansambel Karavan.
  • 19 Lääniste linnamäel Võnnu valla jaaniõhtu. Esineb Võnnu kihelkonnakoor, tantsuks musitseerivad Sirje ja Rein Kurg.
  • 20 Rahinge järve ääres Tähtvere valla jaanituli. Tantsuks mängib Marco Margna.
  • 20 Laeva kultuurimaja õuelaval Laeva valla jaanipidu. Esineb Sulo.
  • 20 Kavilda kiigemäel Puhja valla jaanituli. Tantsuks mängib Anè.
  • 20 Lähtel Tartu valla jaanituli. Esinevad Kolumbus Kris ja Respekt.

23. juuni

  • 10–01 Raadil ERMi juures suur maakaitsepäev ja Tartu linna jaanituli. Peoõhtul esinevad Lõõtsavägilased, Folksell ja Konterband.
  • 19  Luunja laululaval Luunja jaanipidu. Tantsuks ansambel Vanaviisi.
  • 19 Annikoru laululaval Konguta valla jaanipidu ansambliga Tuulest Viidud.
  • 20 Rõngu Hiugemäel Rõngu valla jaanituli.
  • 20 Elva lauluväljakul Elva jaanipidu ansambliga Sleepwalkers.
  • 20 Kurepalu lauluväljakul Haaslava valla jaanituli ehk stiilipidu «Meremehed ja rannapiigad» ansambliga Günf.
  • 20 Alatskivi hirveaias Alatskivi jaaniõhtu ansambliga Visiit.
  • 21 Mehikoorma Latika platsil Meeksi valla jaanituli ansambliga Mini Kuppel.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles