Lekked murendasid sauna kandetalasid

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anne Sauna juhataja Vambola Niit osutab kahjustunud talale, mida on seatud toestama ajutised puitpostid.
Anne Sauna juhataja Vambola Niit osutab kahjustunud talale, mida on seatud toestama ajutised puitpostid. Foto: Margus Ansu

Tartu kavandab Anne sauna keldrikorruse avariiohtliku olukorra likvideerimiseks lisaeelarvest 32 000 eurot, mille eest tugevdatakse läbijooksudest nõrgestatud talasid.


Lisaeelarve seletuskirja järgi saab kavandatava summa eest, mis ümber arvutatult on umbes pool miljonit Eesti krooni, teha ekspertiisi, tellida projekti ning toestada ja tugevdada riivtalad.

«Põhimõtteliselt ohtlikku ei ole midagi, aga see töö on vaja ära teha,» ütles Anne Sauna juhataja Vambola Niit. «Praeguses kontekstis avariiohtlik veel ei ole, aga see võib muutuda avariiohtlikuks.»

Halb hüdroisolatsioon

Mõranema on tema selgitusel hakanud riivtalad, mis kannavad esimese korruse põrandapaneele. Niit ütles, et tema silm ei osanudki midagi hullu näha, sest ka kodus keldris võib paneeliservast vahel tükikesi pudeneda, insenerid aga leidsid, et asi vajab hoolt.

Tartu linnavarade osakonna ehitusteenistuse vanemspetsialist Peeter Rappur rääkis, et sauna keldrikorruse talad on saanud kannatada aastaid kestnud läbijooksudest. Kahjustunud talade kohal on pesuruumid, millele on püütud teha aastaid korralikku hüdroisolatsiooni, aga paraku on läbitilkumised jätkunud.

Rappur ütles, et kindlasti ei pea keegi saunahoone pärast hirmu tundma. Kolmele probleemseimale riivtalale on paigaldatud abitoestus, kuniks remont saab tehtud.

Kardetust parem

1987. aastal ehitatud saunahoone seisund osutunud tema selgitusel isegi paremaks, kui kardeti. «Kartsime, et korruste paneelides võib olla nihkumisi ja sarruste katkemisi. Ohtlikke momente ei fikseeritud,» ütles ta.
Remondi käigus on plaanis osa riivtalasid toestada terasraamidega, osa toepostidega.

Rappur ütles, et kindlasti ei ole Anne sauna seisukord nii halb, et selle remontimisel ei oleks mõtet. Ta lisas, et parematel aegadel lasi linn teha saunahoone ümberehituse projekti. Eelarve maksumus tuli 50 miljoni krooni kanti.

2009. aastal remonditi saunas leiliruumid ja paigaldati uued kerised.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles