Päevatoimetaja:
Emily Lieberg
+372 730 0138
Saada vihje

Homme töötab Kremplis kokana süürlanna Asia (1)

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Asia Jarkas Karlova kohvikute päeval.
Asia Jarkas Karlova kohvikute päeval. Foto: Kristjan Teedema

20. juunil tähistatakse rahvusvahelist pagulaspäeva ning sel puhul võtavad kolm Eesti restorani oma köökidesse pagulastest külaliskokad, kes on lubanud ette valmistada erimenüü.

Päeva sel viisil tähistamisest võtavad osa restoran Krempel Tartus ning Tallinna restoranid NOP ja Kuldmokk.

Eesti Pagulasabi juhataja Eero Janson avaldas lootust, et kes teab, ehk toob see päev mõnele pagulasele uue võimaluse oma andeid demonstreerida ning ehk edaspidi võib neile terendada juba püsiv töökoht mõnes toitlustusasutuses.

«See on ka suurepärane võimalus tuua pagulased ja kohalikud elanikud ühise laua taha, et nautida head toitu ja vahetada muljeid,» lisas ta.

Külaliskokad Tartu ja Tallinna toidukohtades on kõik rahvusvahelise kaitse saanud süürlased, kes on Eestisse jõudnud Euroopa Liidu rändekava raames. Esindatud on nii naised kui mehed.

Restoranidega koostöös pakutakse toite, mis tegijaile endilegi kõige rohkem meeldivad.

Krempli köögis teeb kaasa Asia, kes pakub läätsesuppi küpsekartulitega, kana ja riisi salatiga, kanarulli shewarma’t ning mitmeid magustoite.

Nii mõnedki tartlased võivad Asia hõrgutisi olla juba maitsnud, kuna ta oli nendega väljas Karlova kohvikutepäeval.

Tallinnas NOP-is valmistab Mohammad lõunasöögipakkumisena summaqia’t, mis on roog lihast ja baklažaanist. Kuldmokas teeb külaliskokana kaasa Hassan, kes pakub lõunasöögiks lähis-ida riisirooga uzi’t. Algatuses osalevatel restoranidel ei kulunud palju aega, et üritusest osavõtt otsustada.

«Krempel on koht, kus võõrad saavad tuttavateks ja tuttavad sõpradeks,» ütles restorani meeskond niisugust pagulaste algatust kommenteerides. «Paari aastaga oleme leidnud sõpru kõigist maailma nurkadest. Nii nagu oleme avatud uutele inimestele, oleme avatud ka uutele maitsetele ja meil on hea meel tuua Kremplisse põnevaid toite erinevate traditsioonidega kodudest.»

Tagasi üles