Kaluriküla galeriis tuleb ilmsiks inimese ja looduse lootusetu suhe

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Rohkem kui viie miljoni elanikuga Peterburi seitse kunstnikku on oma kolleegi Pjotr Belõi kureerimisel vähem kui kahesaja elanikuga Varnja kalurikülas tegutsevasse Voronja galeriisse välja pannud siinset looduslikku ümbrust arvestades teoseid, mida saab vaatamas käia suve lõpuni. Õuesügavuses helgivad valguses ja liperdavad tuules kõrkjavarte külge seotud läbipaistvad tillukesed inimesed. Galerii seinal kasvab hüdropoonselt, nii et juured on selgesti näha, mitmes kohas esialgu veel väike lehtertapp.

Õues on ka üks installatsioon, mis hakkab oma värvidevärelust näitama siis, kui pilvede vahelt tuleb välja päike. Galerii katuse all on koha leidnud video- ja fotokunsti ning akvarelle ja skulptuurseid teoseid, aga samuti  saab vaadata kristallide kasvamist mitmemeetrisel nööril. Ühes teoses on kasutatud Varnjas vohavate võilillede seemneid.

Kuraator Pjotr Belõi ütles Voronja galerii õuel vahetult enne nüüdiskunstinäituse „Avatud piirid” avamist Tartu Postimehele, et väljapanekut võib vaadata kui inimese ja looduse vastastikuse suhte kajastust. Inimene võib küll armastada loodust ihust ja hingest, aga loodus on meie vastu ükskõikne, nii et tegemist on vastamata, lootusetu armastusega. Seda mõtet on väljendanud omal moel juba Puškin ja Rilke. Kui ta seda selgitas, lendas tema laubale sääsk. „Meie ja looduse suhe on umbes nagu meie ja sääse suhe,” lisas ta.

Kunstnike Jevgeni Jufiti, Jelena Slobtseva, Sergei Denissovi (Varnjas esitab ta oma loomingut Sergei Denikini nime all), Ivan Karpovi, Deniss Patrakejevi, Vlad Kulkovi ja Vladimir Jaški teoseid, millest mõnedki arenevad aja jooksul, saab Voronja galeriis vaadata 27. augustini kolmapäeviti, neljapäeviti, reedeti, laupäeviti ja pühapäeviti kell 12-18.

Tartu kunstimajas (Vanemuise 26) saab «Avatud piiride» satelliitnäitust vaadata vaid kolmel päeval: 20. juunil kell 17-19 ning 21. ja 22. juunil kell 12-18.

Kuraator Pjotr Belõi (vasakult) ja galerist Raul Oreškin Voronja galeriis. Vasakul Vlad Kulkovi akvarell ja selja taga pisut kristallidega ümbritsetud nööri.
Kuraator Pjotr Belõi (vasakult) ja galerist Raul Oreškin Voronja galeriis. Vasakul Vlad Kulkovi akvarell ja selja taga pisut kristallidega ümbritsetud nööri. Foto: Merike Lill
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles