Galerii ja video: Peipsi ääres astusid võistlustulle parimad sääsepüüdjad

Kertu Kula
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tartumaal Varnjas peeti laupäeva õhtul maha üks natukene kummaline võistlus, nimelt Eesti meistrivõistlused sääsepüüdmises. Kõigile osalejatele oli eraldatud ruutmeetrine ala, kus tuli 15 minuti jooksul võimalikult palju sääski püüda. Oma alalt väljaminek lubatud polnud ja reeglite rikkujale oli ette nähtud disklahv. Seda tuli võistlusel samuti ette.  

Kui esialgu oli Varnjas Mesi Tare hoovis 23 võistlejale valmis pandud alad, kus pidi püüdmine peale hakkama, selgus peagi, et seal väga palju sääski polegi. Nii tuligi pärast soojendusvõimlemist natukene aega õiget kohta otsida, et võistlust alustada.

Parimaks sääsepüüdjaks pürgijad tunnistasid, et ega neil tegelikult strateegiat pole, kuidas kõige paremat tulemust saavutada. Tallinnast Varnjasse firma suvepäevi veetma tulnud Rivo Kivisaar leidis, et kõige parem nipp oli oma alalt sääselaipade otsimine. Ta tunnistas, et päriselt ta ühtegi pinisevat sääske ise kinni ei püüdnudki. Reegleid Kivisaar sellega ei rikkunud, sest sääsed pidid topsi liikuma võistlejale spetsiaalselt eraldatud alalt. Kokku sai ta kätte 18 sääske. Hiljem küll selgus, et osa neist olid hoopis sipelgad.

Sääsepüüdmise meistrivõitlustel oli kohal ka putukateadlane ja loodusfotograaf Urmas Tartes, kes jagas kohapeal põnevaid soovitusi, mida saavad tulevased osalejad järgmistel sääsepüüdmisvõistlustel kõrva taha panna. «Esimene soovitus on see, et olla nädal aega pesemata, ennast ega riideid ei või pesta,» rääkis Tartes.

Enne võistlustulle asumist soovitab ta samuti sörkjooksu, et tekiks võimalikult palju higi ja piimhapet. Lisaks tuleb peale panna spetsiifilisi parfüüme, mis sääski ligi meelitavad. Nende näpunäidete järgimisel on Tartese kinnitusel võistlusel edu tagatud, sest kõik need meelitavad sääski ligi.

Tänavust sääseaastat peab Tartes aga tavapäraseks ja midagi väga erakordset pole. Eriline on putukateadlase sõnul aga see, et fenoloogiliselt on kõik kaks nädalat hilisem. See tähendab, et kui tavaliselt on sääski Eestis kõige enam mai lõpus, võib tänavu juuni keskpaika nimetada sääskede tippajaks.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles