Noored emad kipuvad ettevõtjaiks

Aime Jõgi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peatselt Tartus tööd alustava Taara lastehoiurühma toas mängivad Ander Austa ja Loore Liisa Otsa. Tagaplaanil valvavad nende ettevõtlikud emad Hedi Otsa ja Kairit Austa (paremal). Uude rühma oodatakse kümmet mudilast.
Peatselt Tartus tööd alustava Taara lastehoiurühma toas mängivad Ander Austa ja Loore Liisa Otsa. Tagaplaanil valvavad nende ettevõtlikud emad Hedi Otsa ja Kairit Austa (paremal). Uude rühma oodatakse kümmet mudilast. Foto: Margus Ansu

Kairit Austa ja Hedi Otsa puutusid kokku ühel motivatsiooniseminaril, kus oli teisigi ettevõtlusega alustada püüdvaid noori emasid. Nüüd on nad ühiseks ettevõtmiseks käed löönud.


Sel seminaril räägiti, kuidas oma idee ja julgus üles leida, sisemised takistused murda ning ikka eesmärgi poole rühkida. See oli koht, kuhu emad said minna nii, et võisid ka lapsed kaasa võtta. Seminari korraldaja Kert Sasi oli mängunurga ja hoidja peale mõelnud.

Majandust õppinud Kairit Austa ütles, et temal oli tahtmine rajada lastehoid, kus oleks koht ka tema kahele pojale ja kus võiks iseenda häid ideid rakendada, juba ammu küps.

Motivatsiooniseminarilt leidis ta mõttekaaslase ja nüüd on nad koos Hedi Otsaga asutanud Kullakalli Lastehoiu, millel on Tartus kaks rühma, üks Mureli tänavas ja teine Taara puiesteel.
Seminari korraldanud Kert Sasi oli aga samuti lapsega kodus istuv naine, kes endale tööd ja tegevust otsis.

«Ma ise olin jäänud ettevõtluskoolitustest kogu aeg ilma sel põhjusel, et ei leidnud endale kuskilt lapsehoidjat. Siis mõtlesin, et äkki on teisi samas olukorras inimesi veel,» meenutab Kert Sasi oma idee sündi. Nüüdseks on ta korraldanud alustavaile ettevõtjaile juba mitu seminari ja kohtumisõhtut.

Ta märkis, et nii mõnestki tagasisideankeedist on ta lugenud, et väikse lapsega kodusolemine on emadele ka iseendaga arupidamise aeg, kuidas tulevikus samme seada – kas minna tagasi vanale töökohale või alustada millegi uuega.

Kairit Austa, kes Taara puiestee 42 asuvas eramajas just sel laupäeval oma Kullakalli Lastehoiu teise rühma lahtiste uste päeva korraldab, ütles, et kuigi tema on õppinud majandust, tundub lastehoiuteema väga lähedane.

Tema esimene poeg sai lasteaiakoha küll, aga ema ei olnud rahul sellega, et kasvataja ei jõudnud kaugeltki mitte iga lapse nutuga tegelda – lapsi on rühmades lihtsalt nii palju. Nii küpses tahtmine pakkuda oma lastele midagi muud.

«Eks just see, et olen majandust õppinud, andis mulle ka rohkem julgust iseenda asjaga alustada,» rääkis ta.

Kairit Austa lisas, et ta on oma väikeste laste kõrvalt lõpetanud vahepeal koguni Tartu Tervishoiu Kõrgkoolis korraldatud lapsehoiukursused ning usub, et ka siis, kui tema oma pojad kooli lähevad, tahab ta samal alal jätkata.

Tartu Ärinõuandla ettevõtluskonsultant Tiiu Toots oli üks neist esinejatest, keda korraldaja Kert Sasi kutsus oma seminarile esinema.

«Ma olin väga üllatunud emade suurest hulgast ning nende huvist lapse kõrvalt ettevõtlusega tegelda,» ütles Toots. «Inimesed on erinevad. Ühed tahavad end lapsele pühendada, teised soovivad lapse kasvatamisele lisaks teha midagi muud.» Ärinõuandla on alati valmis kõiki alustavaid ettevõtjaid tasuta konsultatsioonidega nõustama.

Väikese poja ema Mari-Liis Pintson oli samuti Kert Sasi ettevõtlusseminaride kuulaja. Nüüd on ta avanud oma veebipoe Pint-Pant, kus müüb kasutatud lasterõivaid.

Lastehoiud
• Tartus ja Tartu ümbruses on töötavaid või kohe alustavaid lastehoiurühmi 28.
• Neis on kokku 423 kohta, vabu kohti on praegu 87.
• Info muutumist saab jälgida www.lastehoiuselts.ee/lastehoiud.
Allikas: Tartu Lastehoiuselts

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles