Muusikut ja poetessi sõidutab ratastel purjekaslava õuest õue

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kristiina Ehin ja Silver Sepp alustasid ühist tuuri kolmapäeval Viljandist Muksi tamme juurest.
Kristiina Ehin ja Silver Sepp alustasid ühist tuuri kolmapäeval Viljandist Muksi tamme juurest. Foto: Marko Saarm / Sakala

Tartus mõni aeg tagasi elama asunud muusik Silver Sepp on just nüüdsama valmis saanud oma teise sooloplaadi «Rohtumised». Tema abikaasa, samuti tartlase Kristiina Ehini luulekogu «Kohtumised» on ka üsna värske. Mis siis muud kui üheskoos esitlema! «Meie looming ripsab teineteist nagu ka tuuri nimi «Rohtumised ja kohtumised»,» ütles Silver Sepp.

Ühise tuuri esimene kontsert kolmapäeva õhtul läks Viljandis Muksi tamme all tänu taevale väga hästi. Vihma pilvedest kaela ei tilkunud ning vana puu ja roheline ümbrus tekitasid lumma, milles luuletused ja muusika tulid imeliselt esile. Ka lava mängis luuletaja ja helivõluriga kaasa.

Seppade töö Tõrvandis

Erakordse esinemisaluse on Silver Sepp koos isa Ilmari ja vend Meelisega (nemadki on Sepad, aga sealjuures sepad) putitanud just selleks tuuriks vanast helesinisest kastiautost. Sellel on ka puri. Tavatu lava valmis lõplikult Tõrvandis ööl vastu kolmapäeva kella kahe paiku.

Kui auto on sõitnud esinemispaika, kerkib kastis puri, ja lava ongi sama hästi kui valmis. Samas kastis on helisüsteemid ja muusikariistad.

Pille on kaasas Silver Sepa sõnul lugematu arv, täpsemalt kümneid. «Aga kui rääkida plaadi põhipillidest, siis on neid kaks: üks on võrguhargist naelapill ja teine on pirnipuust pakk, naelad sees,» lisas ta. «Kastis on ka Kristiina eritellimusel Itaalias tehtud karmoška, mis mängib nüüd esimesi kontserte.»

Meeleergutust unes

Mõnigi Viljandisse Muksi tamme juurde kontserdile läinud muusika- ja luulehuviline heitis murule selili. Ei ole teada, kas nende hulgas leidus keegi selline, kes helilummuses suigatas ja üürikese aja pärast ärkas virgena, nagu oleks vahepeal unest jõudu ammutanud. 

Plaadi «Rohtumised» laulude hulgas on «Oma powersliipi kannan kaasas», mis niisugusest loomulikust meeleergutusest kõnelebki. Silver Sepa seletuse kohaselt on väeuni ehk powersliip tema laulu pealkirja tulnud noorte kõnepruugist, talurahvas tarvitas selle kohta väljendit leiba luusse laskma.

Poetessi sõnul on «Rohtumised ja kohtumised» muusika ja kirjanduse ringreis, kohtumispaik kõigile, kes naudivad ebatavalistel ja iseleiutatud pillidel loodud laule, jutuvestmist ja luulelist sõnajõudu.

«Pärast kontserti lõkke ääres kakaod rüübates võib külaline koos esinejatega tõdeda, et selle suve lilled on end lõpuks õitsele võidelnud ja rohtunud rajad võivad viia müstiliste kohtumisteni,» lisas Kristiina Ehin.

Kolmapäevast kolmapäevani

  • Silver Sepp ja Kristiina Ehin alustasid kontserdireisi kolmapäeval Viljandis.
  • Täna kell 20 on esinemine Ehini pere koduaias Raplas (Viljandi 36).
  • Tartus on kontsert 18. juunil kell 20 lodjakojas (Ujula 98).
  • Tuuri seitsmes ja viimane kontsert on kolmapäeval, 21. juunil kell 20 Silver Sepa kodus ehk Lepa-Ansi talus Treimanis Pärnumaal.
  • Tuurile on kaasa võetud heliplaat «Rohtumised» ja luulekogu «Kohtumised» (mõlemad pildil).
Foto: Marko Saarm / Sakala
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles