Värske Tartu korvpallimeeskonna peatreener Priit Vene: spordis maksab ainult võit

Jaan Olmaru
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Priit Venest sai Tartu meeskonna peatreener.
Priit Venest sai Tartu meeskonna peatreener. Foto: Sille Annuk

​Tartu ülikooli akadeemiline spordiklubi sõlmis lepingu Priit Venega, kellest saab Tartu Ülikooli korvpallimeeskonna uus peatreener. 

Miks te olite nõus selle koha vastu võtma?

Nägime klubiga ühist tulevikku. Arutasime pikalt ja laialt, millised on meie nägemused, ning jõudsime lõpuks välja selleni, et võiks selle pakkumise vastu võtta. 

Mis sai teie jaoks määravaks? 

Kõige määravamaks sai võib-olla see, et paar aastat on saanud olla korvpallist eemal, aga välismaal on omandatud kogemusi, mida võiks edasi anda. Tekkis koht ja huviline, kes seda tahab saada. Midagi ju on, mida võiks ära anda, et korvpallile kasu tuua.

Kui hästi praeguse Tartu korvpalli seisuga kursis olete?

Ma arvan, et olen üsna hästi kursis. Eks igal pool on omad nüansid, aga enam-vähem tean kõike. 

Tartu korvpallipublik ootab ilmselgelt uut tõusu. Võtate enda kanda väga suure vastutuse.

Vastutus ongi täpselt nii suur, nagu te ütlesite. Ma ei tea, kas oodatakse nüüd uut hingust või vana edasiminekut, aga sihid on kõrged. Nagu klubi juht on välja öelnud, pole eesmärgid muutunud. Vastutus käib selle tööga alati kaasas. Iga juhtiv koht on vastutus. Terve elu on vastutus.

Igal treeneril on oma käekiri. Kas olete positsioonirünnaku pooldaja või pigem eelistate kiiret ja lahtist korvpalli?

Kaine arvestus ja range distsipliin. Korvpall koosneb erinevatest osadest, on nii lahtisi mänge kui kinniseid mänge. Palju sõltub võimekusest ja palju sõltub sellest, millise vastasega mängid. Kõik mängud on erinevad.

Kas te olete treenerina karmi ütlemisega või pigem jätate ütlemata? 

Eks osad asjad jäävad enda teada ja ... Ma olen pigem selle stiili mees, et trennis tuleb enamik tööd ära teha ja mängus pole mõtet kellegi peale karjuma hakata. Aga aeg-ajalt tuleb ka kurja häält teha.

Sõlmisite lepingu kolmeks aastaks, kas see oli teie tingimus või klubi soov?

See oli mõlemapoolne. Minu tulek Tartusse tähendab mulle ikkagi elumuutust. Kui sa tuled mingit asja tegema, võib aasta jääda lühikeseks. Alati võib sellest aastast saada ka kaks kuud. Seda ei tea kunagi ette. Samas annab see mõlemale poolele mingi kindluse. Võetakse eesmärgid ja proovitakse neid täitma hakata. Aastane lõik on spordis üsna lühike, pigem tehakse tavaliselt ikka pikemalt plaane.

Mis on peatreeneri esimesed ülesanded?

Hakkame koos klubiga komplekteerima ja klubi kontseptsiooni ellu viima.

Kas Kent-Kaarel Vene jääb meeskonda?

See küsimus on arutusel, aga otsust pole tehtud.

Kas Toomas Kandimaa jääb abitreeneriks edasi?

Kandimaa jääb abitreeneriks. 

On teil plaan võtta juurde veel üks abitreener?

Neid peaks isegi rohkem olema. Mitte otseselt neid, kes pingil istuvad, aga muud personali. Ka see on praegu arutusel. Kindlasti tuleb seal muudatusi, aga see pole minu öelda. 

Mis on tulevase hooaja eesmärgid?

Võita kõik mängud, kus me mängime. 

Kas eurosarjas võiks olla rahul ka siis, kui saame alagrupist edasi?

Spordis maksab ainult võit. Võiduni viivad erinevad teed ja eesmärgid. Kindlasti on selle klubi üks eesmärk oma noori rohkem kaasata, iga aastaga aina rohkem. See viib aga tee võiduni aina pikemaks ja raskemaks. Eurosarjas on hea tulemus siis, kui jõuame kõrgemale välja, aga hea tulemus on ka siis, kui mängime head korvpalli ja rahvas tuleb seda saali vaatama. See on üks tähtis osa korvpallist ja teine kord isegi tähtsaim.

Miks viimasel ajal Tartu saal tühjaks jäi?

Mõni neist punktidest jäi täitmata, mis ma loetlesin. 

Millal algab ettevalmistus hooajaks?

Seegi on praegu veel arutusel. Veel on ebaselge komplekteerimine ja kes komplekteeritutest koondistes osaleb. Aga töö selle nimel käib.

Olete asunud peatreeneriks väga raskel ajal. Meeskonda pole, eelarve on kokku kuivanud. Kuivõrd sellistes tingimustes on oma eesmärke üldse võimalik saavutada?

See on rohkem küsimus klubile. Aga ajad on alati rasked. Siin on ühest vastust hästi raske leida. Need rasked ajad tuleb kuidagi üle elada ja töötada selle nimel, et paremaks läheks. 

Mis on teie sõnum Tartu fännidele?

Tulge korvpalli vaatama. Meie proovime teha kõik, et oma eesmärgid ellu viia. Me teeme tööd ja näeme vaeva, küll siis tuleb ka publik saali. 

Olete ka U16 noormeeste korvpallikoondise abitreener. Kuivõrd need ametid üksteiste segavad?

Ajalises mõttes on raske küll, aga tuleb leida lahendus. U16 sai kunagi ammu ära lubatud. Aga meil on leitud klubiga kompromiss, et ma teen selle osa lõpuni. Kasutame rohkem Toomas Kandimaa abi ja proovime sellest välja tuua.

KOMMENTAAR

Priit Kaasik, korvpallidivisjoni juht
Priit Kaasik, korvpallidivisjoni juht Foto: Kristjan Teedema

TÜ akadeemilise spordiklubi korvpallidivisjoni juht Priit Kaasik põhjendas valikut sellega, et Priit Vene on hea korvpallispetsialist ja tal on piisav kogemus. «Sealhulgas nii Eesti kui ka rahvusvahelise kogemusega ja ma usun, et ta on valmis juhtima sellist meeskonda. Meil oli kaalumisel ka teisi kandidaate nii Eestist kui ka välismaalt, aga nendest nimedest pole põhjust enam rääkida,» lausus ta.

Klubi ootab Kaasiku sõnul Venelt head ja sisukat tööd. «Tähtis on köita Tartu korvpallipublikut, köita Tartu korvpallikogukonda ja siduda oma kasvandikke. Samas tuleb püüda hoida tulemuslikkust sellisena, nagu see siiani on olnud. Neid kahte asja korraga teha ei ole kerge, aga selline loomulik noorendamine on tarvis meeskonnas läbi viia,» rääkis Kaasik.    

CV

  • Sündinud 3. juuni 1967. 
  • Lõpetanud TÜ kehakultuuri.
  • Priit Vene juhendas viimati korvpalli Eesti meistriliigas hooajal 2012/2013, kui ta tüüris KK Pärnu meeskonda. Enne seda oli ta pikalt Kaunase Žalgirise abitreener ning ka Kalev/Cramo abitreener. Sel suvel jagab Vene oma kogemusi Eesti U16 poiste koondise abitreenerina.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles