Kinnisvaraarendaja jäi kuuriomaniku jonnile alla (6)

Eili Arula
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Olgugi et uusarendaja pakkus Jaak Põdrale tema kõrval asuva abi­hoone lammutamist ja uue ehitamist, ei lubanud majaomanik ehitajail enda kätetöö kallale asuda.
Olgugi et uusarendaja pakkus Jaak Põdrale tema kõrval asuva abi­hoone lammutamist ja uue ehitamist, ei lubanud majaomanik ehitajail enda kätetöö kallale asuda. Foto: Eili Arula

Veebruari lõpus ilmus Tartu Postimehes artikkel, et Pikk 49 elanik Jaak Põder veab naabruses asuva kolme uue kortermaja arendajaga vägikaigast. 

Nimelt selgus pärast uute korterelamute projekteerimist ja ehituslubade väljastamist, et Jaak Põdra krundil asuva kuuri sein ja katus ei vasta tuleohutusnõuetele ning juba selle aasta lõpus valmiv Kolme Venna nime kandev uusarendus ei saa seetõttu kasutusluba.

Ei taha uut kuuri

Kortermajade arendaja Avaare Kinnisvara juht Kalev Kase pakkus Jaak Põdrale välja omalt poolt lammutada nõuetele mittevastav kuur ning ehitada talle uus abihoone krundi piirist veidi eemale. «Oleme selle nõus valmistama omaniku soovide järgi,» märkis Kase paar kuud tagasi. Põder selle pakkumisega ei nõustunud.

Olgugi et arendaja ja projektijuht käisid mitu korda Põdraga vestlemas, keeldus majaomanik nende pakkumistest. «Meie projektijuht käis veel mõni nädal tagasi temaga rääkimas, aga nii kui jutt kuuri peale läks, keeras mees otsa ringi ja läks tuppa,» lisas Kase.

Ma ei saa ju lasta endast üle sõita, lisas Jaak Põder rahulolevalt.

Krundiomanik ise jäi kogu see aeg endale kindlaks. 

«Tehke oma arendusi nii, et see ei tungiks minu krundile,» sõnas Põder. «Mina oma kinnistut lõhkuda ei lase, kui tahate, ostke mult kogu krunt, mitte ärge lõhkuge seda tükkideks.»

Tulekindel sein ja aknad

Arendaja pidi mõru pilli alla neelama ning leppima Jaak Põdra kindlameelsusega. «Vastu tema tahtmist me muidugi ei saa talle uut kuuri ehitada,» märkis Kase.

Nüüd tuleb maja sein, mis jääb vastu Jaak Põdra kuuriseina, ehitada tulekindlast materjalist ning sinna tuleb paigaldada ka tulekindlad aknad. «Selline lahendus on vähemalt poolteise, kui mitte kahe kuuri võrra kallim,» kommenteeris Kalev Kase.

Et seetõttu tuli projekti muuta, peab ehitaja taotlema linnalt ka uue ehitusloa. Päästeamet on projektimuudatuse juba heaks kiitnud.

Jaak Põder on selliste sündmuste käiguga varjamatult rahul. «Ma ei saa ju lasta endast üle sõita,» lisas ta.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles