Jaanipidudel saab nii tantsu lüüa kui rammu katsuda

Risto Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaanipeo plats Võnnu vallas Lääniste linnamäel Ahja jõe kaldal.
Jaanipeo plats Võnnu vallas Lääniste linnamäel Ahja jõe kaldal. Foto: Risto Mets

Ehkki jaanipidudeni on veel paar nädalat aega, valmistuvad vallad ja linnad selleks hoolega. Tasapisi varutakse lõkkematerjali ning sõlmitakse viimaseid kokkuleppeid esinejatega.

Jaanipidude maraton Tartumaal algab 21. juunil. Tartu maavalitsuse veebilehel avaldatud pidude nimekirjas on just sel päeval esimene suurem pidu ning seda Nõo kultuurimaja juures. Päev hiljem ehk 22. juunil leiab kavast pidusid juba ohtrasti.

Näiteks Kambja vallamaja pargis algab pidu esmalt rammumeeste võistlusega. Samal päeval peetakse pidusid veel Vara kooli staadionil. Käbitare kohviku juures Mellistes, Ülenurmel põllumajandusmuuseumis, Rahinge järve ääres, Laeva kultuurimaja õuelaval, Kavilda kiigemäel, Lähtel ja Lääniste linnamäel. Esinejate seast leiab nii kodukandi artiste kui ka üle riigi kuulsaid bände ja plaadikeerutajaid.

Suure maakaitsepäevaga algab Tartu linna jaanipeo tähistamine Eesti Rahva Muuseumi juures 23. juunil. Kes tahab linnakärast kaugemale, on oodatud ka näiteks Mehikoormas Latika platsil, Alatskivi hirveaias või Rõngu Hiugemäel. Lõkkesoojust ja esinejaid saab nautida sel õhtul ka Luunja, Elva, Annikoru ja Kurepalu laululavade juures.

Tartumaa jaanitulede süütamiseks saabub võidutuli ERMi juurde Tartusse. Sealt viiakse tuli edasi maakonna küladesse ja linnadesse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles