Linnalapsi ootavad spordisaalid, muuseumid ja kalaveed

Kaspar Koort
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Judoklubi Do alustas esimest linnalaagrit juba teisipäeval. Pildil on kuueaastane August Martin Nurm krahmanud selga endast aasta vanema Ilja Bezuglovi, laste tegevusel hoiab silma peal treener Andre Seppa.
Judoklubi Do alustas esimest linnalaagrit juba teisipäeval. Pildil on kuueaastane August Martin Nurm krahmanud selga endast aasta vanema Ilja Bezuglovi, laste tegevusel hoiab silma peal treener Andre Seppa. Foto: Margus Ansu

Sel nädalal kõlas õppeaasta viimane koolikell ning lapsed pääsesid kauaoodatud suvepuhkusele. Tore sündmus tekitab lapsevanematele aga peavalu: mida peale hakata võsukesega, keda näiteks maale vanaema juurde kupatada ei saa ning kes üksi kodus kössitades pommitab iga poole tunni tagant telefonikõnega: mida ma nüüd teha võiksin?

Lahenduseks võivad olla linnalaagrid, mida iga aastaga korraldatakse üha enam. Nende põhimõte on lihtne: laps suundub hommikul tegevuspaika, saab seal koos teistega lustida, vahepeal antakse süüa ka ning õhtul saabub väsinud, aga õnnelik marakratt koju tagasi.

Päris laagrielu

Suurem osa sellistest laagritest toimuvad enne jaanipäeva, kuid üht-teist huvitavat jagub ka juulisse ja augustisse. Saab sportida, meisterdada ja looduses viibida. Oma laagrid on nii väikestele leiutajatele kui ka noortele tantsulõvidele.

Laagritesse on tarvilik enne registreeruda, ning paljud rühmad on juba ka täis, kuid alati tasub korraldajatele helistada ja üle pärida. Näiteks järgmisel teisipäeval algavasse Tartu loodusmaja kalapüügilaagrisse oli eilse seisuga veel viis vaba kohta.

Pangodi järve ääres toimuv kolmepäevane kalapüügilaager erineb teistest laagritest selle poolest, et elatakse tõepoolest laagrielu ehk vahepeal kodus ei käida. Ööbitakse Unipiha koolimajas ning sestap tuleb vajalikud magamisasjad endal kaasa võtta.

Laagri korraldaja Maris Mägi rääkis, et varem on käidud kalapüügilaagrites näiteks Saadjärve ja Peipsi järve ääres ning tühja konksuga pole keegi jäänud. Oodatud on nii edasijõudnud kui ka päris algajad kalastajad ning isikliku varustuse puudumine pole probleem, kõik vajalik on koha peal olemas. Mägi rõhutas, et kindlasti on oodatud ka tüdrukud.

Põnev rongisõit

Nagu kalapüük, võib «poistekana» tunduda ka juuli lõpus ja augusti alguses toimuv lodjakoja viikingilaager, kuid laagrit korraldav Karoliina Juurik kinnitas, et põnev on tüdrukutelgi. Räägitakse viikingitest, proovitakse selga viikingiriideid, sõidetakse viikingilaevaga ja tehakse sepatööd. Saab proovida vibulaskmist ja mõõgavõitlust, seejuures lubab Juurik, et kõik lapsed naasevad koju ühes tükis, sest mõõgad on puust.

Taluelust huvituvaid linnalapsi oodatakse talupäevade loovuslaagrisse, mida korraldab Tosca huvikool. Kolme päeva jooksul külastatakse kolme talu: Nopri talu Võrumaal ning Lesta talli ja Kaspri talu Tartumaal.

Viimati nimetatud paika minnakse rongiga ning juba rongisõit ise on huvikooli juhataja Merileid Varepi sõnul lastele alati väga põnev. Lisaks talueluga tutvumisele tehakse igal pool rohkesti käelist tegevust, Kaspri talus näiteks vilditakse seepi.

Põnevat tegevust koolivaheajaks

Juuni

Proovitrennid Tähtvere tenniseklubis. 5. juuni – 3. juuli. Tasuta

Judoklubi Do linnalaager. 6.–10. juuni, kahel nädalal juulis. 25 eurot

Tantsuklubi Error linnalaagrid. 6 –9. juuni (7–9-aastased), 12.–16. juuni (10–14-aastased), 21–25. august (7–9-aastased ja 10–14-aastased). 75–105 eurot

Loome Pai ja Lille maja loovuslaager Remniku õppe- ja puhkekeskuses. 11.–16. juuni. 107 eurot

Hansa kooli linnalaager «Keraamikast robootikani». 12.–16. juuni. 65 eurot

Aeg-Ruumi tegevuspäevad. 12.–16. juuni. Üks päev 7 eurot, viis päeva 30 eurot

Tantsulaager Tamme staadionil ja võimlemissaalis. 12.–16. juuni. 55 eurot

Kunstimuuseumi linnalaager «Kuidas teha näitust?» 12.–14. juuni. 30 eurot

Loodusmaja kalapüügilaager Pangodi järve ääres. 13.–15. juuni. 30 eurot

Spark Makerlabi leidurite linnalaager. 13.–18. juuni. 69 eurot

Loodusmaja vaheajalaager. 13.–15. juuni. 25 eurot

Kunstilaager «Koogel-moogel kunstilabor». 15.–16. juuni ja 16.–17. august. 30 eurot

Tosca huvikooli talupäevade looduslaager. 19.–21. juuni. 75 eurot

Kunstimuuseumi linnalaager «Kunst ja teater». 19.–21. juuni. 30 eurot

Tartu linnamuuseumi linnalaager «Mina olen ka tegija». 26.–29. juuni. 60 eurot

Juuli

Aktiivse liikumise ja tantsulaager Veski spordi- ja puhkekeskuses. 9.–12. juuli. 75 eurot

Era huvikooli loominguline suvevaheaeg. 18.–20. juuli. 43 eurot

Lodjakoja viikingilaager. 21. juuli ja 5. august. 15 eurot

Spark Makerlabi suvekool. 24.–28. juuli. Tasuta

August

Loovkirjutamise laager saksa kultuuri instituudis. 7.–11. august. 75 eurot

Kunstimuuseumi linnalaager «Kunst on lahe!». 14.–16. ja 28.–30. august. 30 eurot

Tarkusenädal «Mina olen eeskuju!» kesklinnas. 28.–31. august. Tasuta

Allikas: Tartu Kultuuriaken

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles