Noort kunsti tuli üllatavalt palju

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Žürii esimees Indrek Grigor vaatab Mihkel Ilusa maali.
Žürii esimees Indrek Grigor vaatab Mihkel Ilusa maali. Foto: Margus Ansu

Fotograaf Lauri Kulpsoo oli üllatunud, kui viis oma töid Tartu loomemajanduskeskusse noore kunsti näitusele ja oksjonile «Best of...». Keskmise toa suurune ruum oli tihedasti täis mitut laadi loomingut.


Eile selgus, et esitatud on rohkem kui 120 tööd peaaegu 60 autorilt. Kõige rohkem toodi maale. Loomemajanduskeskuse juhatuse liige Raul Oreškin oli aktiivse osalusega väga rahul. «Nii palju töid on märk sellest, et noored kunstnikud vajavad müügiväljundeid,» ütles ta.

Kõik tööd järgmisel nädalal avatavale näitusele ja kuu aja pärast sellele järgnevale enampakkumisele ei mahu.

Eile hommikul alustas tööd žürii, mille esimees on Tartu Kunstnike Liidu galerist Indrek Grigor. Tema arvutuse järgi võtab ainuüksi 40 töö oksjonil tutvustamine ja müümine väsitavalt palju aega.

Tööde rohkust põhjendas ta muu hulgas asjaoluga, et varasematel kordadel pani oksjonivaliku kokku kuraator. Nüüd võisid kõik tuua kõike omal valikul. Kogunenud tööd on Indrek Grigori sõnul ühtekokku nagu Tartu kunstnike aastalõpunäitus, kus on nii maale ja fotosid, joonistusi ja graafikat, aga vähe skulptuure.

Eelmine, kolmandat korda toimunud heategevuslik enampakkumine, millest teenisid üksnes noored kunstnikud, möödus Dorpati konverentsikeskuses oktoobris 2010 edukalt. 17 tööst leidis ostja 14, mille eest käidi välja kokku 12 500 krooni. Kõige kallimalt, 3000 krooni eest, osteti Helmi Marie Langsepa maal «Metamorfoos».

Oksjonit oktoobris juhtinud kunstiekspert Georg Poslawski avaldas lootust kohtuda Tartu noorte kunstnike ja nende tööde ostjatega järgmisel enampakkumisel kevadel 2011. Tema lootus saab nüüd teoks.

Tartu noore kunsti näituse ja oksjoni eesmärk on elavdada kohalikku kunstiturgu, tuua kunstihuviliste ette uusi kunstnikke ja anda loojatele abi teoste müümisel.

Neljas oksjon
• Tartu noore kunsti neljandale näitusele ja oksjonile esitasid peaaegu 60 autorit kokku üle 120 töö.
• Näitus parematest töödest avatakse 14. aprillil.
• Oksjon on mai keskel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles