Linnavalitsus lubab kevadiseks suurveeks valmis olla

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Supilinna kraavi truup oli mullu 
4. aprillil küll liivakottidega kinni pandud, aga suurt abi sellest  üleujutuse vastu 
polnud.
Supilinna kraavi truup oli mullu 4. aprillil küll liivakottidega kinni pandud, aga suurt abi sellest üleujutuse vastu polnud. Foto: Sille Annuk

Tartu linnamajanduse osakonna juhataja Rein Haagi kinnitusel on Emajõe oodatava tõusu eel tehtud tublisti eeltööd ning linn valmis selleks, et vesi kerkib isegi kõrgemale kui mullu.


Lõuna-Eesti regionaalne kriisikomisjon hindas tänavu üleujutuseohtu suureks, mistõttu oleme oma koostööpartneritega päästeametist ja kaitseliidust juba võimaliku üleujutusega seonduvaid probleeme arutanud, märkis Haak pressiesindaja vahendusel.

Ta lisas, et põhjalikult on vaetud ka eelmise aasta kogemusi, mil Emajõe veetaseme tõus oli Tartus viimase poole sajandi suurim.

Silma hoitakse peal probleemsematel kohtadel Supilinnas, Vana-Ihastes ja Ülejõel Liiva tänava piirkonnas. Seal on linn ohtliku kõrgvee korral kohe valmis tegutsema.

Mullu ehitati Supilinna kraavile ja tiigile lüüsid, mistõttu ei pea sinna enam veevoolu tõkestamiseks liivakotte vedama. Liiva tänava jaoks on Tartu Veevärgil varutud torustikule kaitsekorgid ja linnal jätkub raha kaitsekorkide ostmiseks torustiku kõrvalharudele juhuks, kui selleks peaks vajadus tekkima.

Torustiku sulgemise võimalus on olemas ka Pika-Pärna tänava ristmikul. Samuti on teada kõrgvee ajal pumpamist vajavad kohad, kust koostöös päästeteenistusega hakatakse vajadusel kohe vett üle kaldakindlustuse pumpama.

Kui veetase peaks kerkima kõrgemale kui eelmisel aastal, siis on linn valmis Emajõe tänava pikendusel vedama kaldakindlustusele täiendavat pinnast peale. «Eriti kõrge veeseisu korral tuleb kasutada veega täidetavaid pontoone või kilet koos liivakottidega. Seda tehakse siis, kui veeseis kujuneb eelmisest kevadest  tunduvalt kõrgemaks.»

Haak lisas, et Tartu Veevärk on vajadusel valmis sulgema sissevoolud tunnelkollektorisse madalates kohtades.

Samuti on linnal olemas liiva ja kottide varu. Liivakotte võib vaja minna Supilinna spordipargi juures oleva kraavi sulgemiseks ning ka mõnigad restkaevud tänavatel vajavad suurvee ajal kile ja liivakottidega kinnikatmist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles