Päevatoimetaja:
Eili Arula
+372 739 0339
Saada vihje

Galerii: Andre farmis tähistati rahvusvahelist juustupäeva vadakuspaa ja ühise juustuteoga

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy

Käed on pehmed küll, kiitis Urve Kangro Andre juustufarmi õuele üles seatud kausikeste juures. Kausikestes oli puhas vadak ning kõik soovijad said sinna oma käed või soovi korral ka jalad sisse kasta.

Vadakuspaa oli osa Andre farmi tänastest programmist, millega tähistati rahvusvahelist juustupäeva. Lisaks sai osaleda juustuteos, kiigata laudas talu 180-pealist lehmakarja ning maitsta farmi pakutavat toodangut.

Juustufarmi perenaine Erika Pääbus rääkis, et juustupäeva tähistatakse mitmel pool maailmas, ennekõike aga Ameerika Ühendriikides. Et farmi tegemised inimestele lähemale tuua, otsustati tänavu ka ise härjal sarvist haarata. Järgmisel aastal näeb Pääbus üritust juba märksa suuremana, ideaalis võiks juustupäeva tähistada siis lausa väikse festivaliga.

Vadakuspaa idee tuli perenaisele sellest, et kuigi juustuteo käigus eraldub rohkelt vadakut – 2 tonnist piimast saab 200 kilo juustu ja lausa 900 kilo puhast vadakut – siis seni seda väiketootjana vääristatud pole ning vadak rändab väetisena põllurammuks. Samas vadakut ka kuivatatakse ning väike paikike pulbrit maksvat 30 eurot. «Sellel pidi olema noorendav toime, antioksüdante täis ja puha,» muigas Pääbus, lisades samas, et ise ta vadakuvannis igapäevaselt ei mõnule.

Andre farm tuli oma juustudega turule eelmisel aastal ning kuus läheb Pääbuse sõnul kaubaks neli tonni juustu. Päevas tehakse üks tegu ehk 200 kilo juustu, kuigi seadmed lubaksid teha ka kaks tegu. Ülejääv piim müüakse kokkuostu.

Möödunud kuul avati ka oma kauplus, kus lisaks juustule müüakse ka teiste väiketegijate toodangut. «Lihtsalt ei jõudnud enam teisti, kogu aeg oli mõni auto õues, koputati aknale ja nõuti juustu,» tõdes Erika Pääbus.

Tagasi üles