Laeva vallas osales riiklikul rahvaküsitlusel kolm inimest

Vilja Kohler
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu maavalitsus korraldas 13 omavalitsuses rahvaküsitluse, et teada saada elanike arvamus valdade-linnade sundliitmise kohta.
Tartu maavalitsus korraldas 13 omavalitsuses rahvaküsitluse, et teada saada elanike arvamus valdade-linnade sundliitmise kohta. Foto: Sille Annuk

Tartu maavalitsuse korraldatud rahvaküsitlusel kuraditosinas omavalitsuses avaldas 2,5 protsenti ehk 623 naist-meest 24 876 hääleõiguslikest elanikest oma arvamust valitsuse kava kohta liita sunniviisiliselt nende omavalitsusega mõni naabervald.

Tartu maavalitsuse andmetel oli küsitlus kõige rahvarohkem Jõgevamaal Tabivere vallas, kus oma valla sundliitmise kohta tulevase Tartu vallaga avaldas arvamust 141 inimest. Seevastu Laeva vallas osales küsitlusel kolm, Palupera vallas seitse ja Puhja vallas kaheksa inimest.

Elva vallaks ühinevas Elva linnas ning Puhja, Rannu, Rõngu, Konguta ja Palupera vallas osales kokku 12 116 hääleõiguslikust elanikust küsitlusel 93 inimest (0,8%). Neist 67,7% on vastu Nõo valla sundliitmisele Elva vallaga ja 32,3% on nõus.

Kõige enam on Nõo valla sundliitmise vastu Rannu ja Rõngu vallas küsitlusel käinud inimesed, kellest «ei» ütles vastavalt 91,3% ja 90% vastanutest.

Tabivere rahvas tahab liituda

Valitsuse kava sundliita Jõgevamaa Tabivere vald tulevase Tartu valla moodustava Laeva, Tartu ja Piirissaare vallaga pooldab 62,9% neis neljas vallas rahvaküsitlusel osalenud 240 inimesest (2,9% hääleõiguslikest elanikest), 37,1% on selle vastu.

Suurimat poolehoidu valitsuse kavale avaldasid Tabivere vallas küsitlusel käinud 141 inimest (7,8% hääleõiguslikest elanikest), kellest 83,7% pooldab koduvalla sundliitmist tulevase Tartu vallaga.

Laeva vallas, kus küsitlusel osales 633 hääleõiguslikust inimesest kolm (0,5%), oli Tabivere valla sundliitmise poolt 66,7% ehk 2 inimest.

Tartu vallas käis 5834-st hääleõiguslikust elanikust küsitlusel 51 (0,9%), neist 51% on Tabivere valla sundliitmise vastu.

Piirissaare vallas osales küsitlusel 45 naist-meest (45% hääleõiguslikest elanikest), kellest 86,7% on vastu Tabivere valla sundliitmisele Tartu vallaga.

Kaks vastu, üks poolt

Tulevases Kodavere vallas elama hakkavatest Vara, Peipsiääre ja Alatskivi valla 4375 hääleõiguslikust elanikust ütles rahvaküsitlusel oma arvamuse Kallaste linna sundliitmise kohta välja 290 inimest (6,6%). Neist 88,6% on vastu Kallaste linna sundliitmisele Kodavere vallaga ning 11,4% on sellega päri.

Kõige suurem vastuseis on Vara (98,5%) ja Peipsiääre vallas (97,2%). Alatskivil osales 45 inimest (4% hääleõiguslikest elanikest), kellest 62,2% pooldab Kallaste linna sundliitmist Kodavere vallaga.

Kokkuvõttes näitavad 13 omavalitsuses korraldatud riiklikud küsitlused, et neil osalenutest lõviosa ehk 408 inimest (65,6%) on valitsuse plaani vastu sundliita nende koduvallaga veel mõni omavalitsus. Nõo ja Tabivere valla ning Kallaste linna sundliitmist uute suurte omavalitsustega toetab 214 küsitlustel osalenut (34,4%).

Tartu maavalitsuse maasekretär Tõnu Vesi märkis, et nii mõnegi omavalitsuse puhul on tegu küsitluse esialgse tulemusega, sest neid saab vaidlustada seitse päeva pärast küsitluse lõppemist. Viimased maavalitsuse korraldatud rahvaküsitlused lõppesid 29. mail. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles