Kergejõustiklased näitavad Tamme staadionil vormi

Risto Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mullustel Gustav Sule mälestusvõistlustel kujunes väga põnevaks odaviskajate Tanel Laanmäe ja Magnus Kirdi pingeline duell. Pildil näitab klassi Magnus Kirt, kes pidi siiski hõbemedaliga leppima.
Mullustel Gustav Sule mälestusvõistlustel kujunes väga põnevaks odaviskajate Tanel Laanmäe ja Magnus Kirdi pingeline duell. Pildil näitab klassi Magnus Kirt, kes pidi siiski hõbemedaliga leppima. Foto: Sille Annuk

Omaaegse tippodaviskaja ja üheksakordse Eesti meistri Gustav Sule mälestuseks peetakse pühapäeval Tartus  kergejõustikuvõistlusi. Ürituse peakorraldaja Mati Lillialliku hinnangul on võistlused, eelkõige jooksualadel, tänu osalejaskonnale kõrgetasemelised. Seda enam, et mitmel alal on need ka meeskondliku EMi katsevõistlused.

Kiired jooksjad ja odaduell

Ehkki lõplik osalejate nimekiri selgub täna õhtuks – osad võivad veel loobuda ja mõned lisanduda, paistab registreerunute hulgas silma jooksjate kõrge tase, leidis Lilliallik. Saja meetri jooksus näiteks ukrainlane Vladislav Tšepurnõi, kelle rekordaeg on 10.40. Talle püüavad vastu saada Läti ja Valgevene sportlased ning eestlane Timo Tiismaa, kelle isiklik rekord on 10.57.

100 meetrit pikemal võistlusmaal on favoriit Tartu ülikooli akadeemilise spordiklubi esindaja, oma parimas jooksus aja 21.30 välja jooksnud Jakob Goroško, kellele pakuvad kindlasti konkurentsi klubikaaslane Markus Ellisaar ja mitmed külalisvõistlejad.

Möödunud aastal pakkusid meeleoluka duelli Tõrvast pärit odaviskajad Tanel Laanmäe ja Magnus Kirt. Kui võistlus algas pigem tagasihoidlike tulemustega, siis ühel hetkel pakkus nende kahe mehe mõõduvõtt vägagi häid tulemusi.

Lõpuks võitis Tanel Laanmäe, püstitades isikliku rekordi 85.04. Magnus Kirt sai hõbeda tulemusega 84.47.

«Eks odaviskes ongi vaja motivaatorit, mis paneks pingutama,» tõdes Lilliallik. Nii on lootust, et kahe mehe duell toob taas kaugeid odakaari ning maailmameistrivõistluste norm (83 meetrit) saab mõlemal täidetud. Peaaegu normiväärne tulemus on Kirdil tänavu ka juba kirjas.

Treeningul sooritatu põhjal on spekuleeritud lausa Eesti rekordi üle, aga seda näitab juba võistluste käik. Kahe mehe duelli sekkub ehk ka Sakala spordiklubist Erki Leppik, kes oma parimas võistluses on 80 meetrit täis visanud.

Kindlasti ootab kodupublik 18-aastase tartlase Hans-Christian Hausenbergi etteastet. Tema on sel korral üles antud üksnes kaugushüppes. «Aga konkurendid tulevad talle tugevad,» kinnitas Lilliallik. Näiteks 7,98 hüpanud Kristian Bäck Soomest või isikliku rekordiga 7.76 Dairis Rinčs Lätist. Hausenbergilt võib oodata tulemust 7,60, aga heades oludes miks mitte ka rohkem.

Naiste kaugushüppes tuleb starti võimsa isikliku rekordiga (6,86) lätlanna Lauma Griva.

Kettakuulsused eemal

Gustav Sule võistlused on alati kokku toonud Eestile palju kuulsust toonud kettaheite parimad. Hiljuti rinnalihast vigastanud Gerd Kanter alles taastub ning seetõttu on tema loobumine mõistetav.

Miks jääb aga võistlustelt eemale mullu suvel Rio olümpiamängudel Gerd Kanterit edestanud Martin Kupper, soovitas Lilliallik küsida tema mänedžerilt Aivar Karotammelt.

Eile Tartu Postimehel Karotammega telefonitsi ühendust saada ei õnnestunud. Väidetavalt võtab Kupper osa ühest teisest võistlusest.

Niisiis peab Rootsi ja Valgevene võistlejate vastu Eesti au kaitsma Kert Piirimäe. Märt Iisraeli osavõtt pole veel välistatud, sest nagu märkis Lilliallik, ei ole lõplik osalejate nimekiri selgunud.

Ta avaldas arvamust, et kuus kuni kaheksa kettaheitjat tuleb lõpuks Tamme staadionile siiski välja.

Copy
Tagasi üles